739
|

Eπίθεση στη διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου και τα ΜΜΕ από τους αρχαιοφύλακες

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 17:27

Eπίθεση στη διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου και τα ΜΜΕ από τους αρχαιοφύλακες

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 17:27

Ευθύνες υπάρχουν, αλλά δεν είναι μόνο των αρχαιοφυλάκων, επισημαίνουν οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων σε ανακοίνωσή τους για τους βανδαλισμούς εκθεμάτων στο Βυζαντινό Μουσείο.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση – απάντηση για όσα τους καταλογίζουν σχετικά με το πρωτοφανές περιστατικό, ανανωρίζουν ότι «σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους», όμως «η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης υπογραμμίζεται ότι η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων δεν τηρούνται.

Οι συνδικαλιστές δεν παραλείπουν τέλος να επιτεθούν προσωπικά στη διευθύντρια του Μουσείου, Kατερίνα Δελαπόρτα, χωρίς να λείπουν οι αιχμές για τα Μέσα Ενημέρωσης που ανέδειξαν τις ευθύνες των πολυάριθμων αρχαιοφυλάκων που είχαν υπηρεσία την ώρα του βανδαλισμού.

Ούτε παράρτημα της ΓΑΔΑ, ούτε γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού είμαστε για να ενημερώνουμε για οτιδήποτε συμβαίνει (μικρό ή μεγάλο στα Μουσεία και στους Αρχ/κους Χώρους ), αναφέρουν χαρακτηριστικά και κατα συνέπεια τονίζουν, κακώς εγκαλείται η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων!

Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται δύο γυναίκες που προκάλεσαν σημαντικές φθορές σε ορισμένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου – κειμήλια της Ορθοδοξίας, ρίχοντας πάνω τους λάδι.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι βλάβες είναι ανεπανόρθωτες, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί και σε χώρους του μουσείου (μάρμαρα και τοίχους), στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων στη βίλα Ιλίσια.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», πρόκειται για μεγάλης έκτασης καταστροφή που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου της 28ης Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που στο Μουσείο είχαν βάρδια 20 φύλακες.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι είναι το δεύτερο πρόσφατο κρούσμα βανδαλισμού, έπειτα από εκείνο στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη, όπου στις 19 Ιουνίου άγνωστοι προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων της Ισιδος και του Oσίριδος που είναι στημένα ανά ζεύγη στους τρεις πυλώνες του ιερού.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Εκφράζουμε την θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου η Αρχ/κου Χώρου και βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο.

Σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ, τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν.

Αυτό όμως μόνο φταίει; Όχι βέβαια! Και σταματάμε εδώ, διότι δεν θέλουμε να αναφέρουμε πιο πολλά σχετικά με την φύλαξη Μουσείων & Αρχ/κων Χώρων.

Θα θέλαμε πάντως πάρα πολύ να μας πει η λαλίστατη διευθύντρια του εν λόγου Μουσείου, τι έχει κάνει για την θωράκιση του χώρου που διευθύνει; Έχει ενδιαφερθεί για την ασφαλή λειτουργία της φύλαξης ή το μοναδικό της ενδιαφέρον ήταν οι καθημερινές εκδηλώσεις παντός τύπου;

Όμως για το συγκεκριμένο θέμα θα ενημερώσουμε άλλη στιγμή.

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μερίδα των ΜΜΕ αναμένει την αντίδραση και θέση της ΠΕΥΦΑ για το συγκεκριμένο συμβάν.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ΠΕΥΦΑ μιλάει πάντα ειλικρινά, δημόσια, κάνοντας κριτική και αυτοκριτική, καταγγέλλει, επαινεί, με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων και βέβαια δεν είμαστε ούτε παράρτημα της ΓΑΔΑ, ούτε γραφείο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού για να ενημερώνουμε για οτιδήποτε συμβαίνει (μικρό ή μεγάλο στα Μουσεία και στους Αρχ/κους Χώρους ). Άρα κακώς εγκαλείται. 

Εν κατακλείδι πάντως, καλώς έχει ξεκινήσει η διερεύνηση του συγκεκριμένου συμβάντος, ώστε να αποδοθούν αναλογικά οι ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και σας ενημερώνουμε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η ΠΕΥΦΑ βρισκόταν ήδη εκεί για να ενημερωθεί για το συμβάν.

Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχ/κων Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού. Η ΠΕΥΦΑ, έχει προτείνει και έγιναν αποδεκτά από την Υπουργό Πολιτισμού, συγκεκριμένα μέτρα για τα προβλήματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί ήρεμα και απρόσκοπτα για το κοινό συμφέρον.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...