436
Μπλόκα της αστυνομίας στη Λιόν για τον εντοπισμό του δράστη | REUTERS/Cecile Mantovani

Πυροβόλησαν έλληνα ιερέα σε ορθόδοξη εκκλησία στη Λιόν

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2020, 18:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2020, 21:11
Μπλόκα της αστυνομίας στη Λιόν για τον εντοπισμό του δράστη
|REUTERS/Cecile Mantovani

Πυροβόλησαν έλληνα ιερέα σε ορθόδοξη εκκλησία στη Λιόν

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2020, 18:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2020, 21:11

Ενας έλληνας ιερέας τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από ένοπλη επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Λιόν —είναι η δεύτερη επίθεση σε χριστιανικό ναό μέσα σε λίγα 24ωρα, μετά το μακελειό στη Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, μολονότι όμως δεν είναι σαφές ότι τα δύο συμβάντα συνδέονται με κάτι περισσότερο από τη χρονική σύμπτωση.

Επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας της Λιόν, τo Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο ιερωμένος είναι ελληνικής υπηκοότητας και πυροβολήθηκε κατά τις 4 μ.μ. καθώς έκλεινε τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο 7ο Διαμέρισμα της πόλης. Το θύμα διεκομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Όπως μετέδωσε το BFMTV, επικαλούμενο άλλες αστυνομικές πηγές, ο δράστης ήταν μόνος του, πλησίασε τον ιερέα την ώρα που έκλεινε την εκκλησία στην οδό Σεν Λαζάρ και τον πυροβόλησε δύο φορές με κυνηγετικό όπλο.

Ο ιερέας, κατά τις πρώτες πληροφορίες, λέγεται Νικόλαος Κακαβελάκης. Είναι πατέρας δύο παιδιών.

H γαλλική αστυνομία προχώρησε σε μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης της επίθεσης. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το Reuters μετέδωσε ότι ένας ύποπτος για την επίθεση συνελήφθη και κρατείται από τις γαλλικές αρχές.

Όπως πάντως  μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο, o δήμαρχος της Λιόν Γκρεγκουάρ Ντουσέ επέμεινε πως τα κίνητρα του δράστη είναι ασαφή και ότι προς το παρόν διεξάγεται έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο, στην καταδίκη της επίθεσης που σημειώθηκε στη Λιόν προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε αυτήν τη νέα φρικτή πράξη στη Λιόν» τόνισε ο βέλγος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι σκέψεις μας είναι στον ιερέα που είναι μεταξύ ζωής και θανάτου».

«Στην Ευρώπη, η ελευθερία της συνείδησης είναι δεδομένη για όλους και πρέπει να γίνεται σεβαστή, η βία είναι απαράδεκτη και καταδικάσιμη στη δημοκρατία» κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες γαλλικές αρχές.

Ιερώνυμος: Μια σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας

«Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών. Και ακραία μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι, φονταμενταλιστές της βίας και του θανάτου, να χρησιμοποιούν μια θρησκεία ως σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας, και δη της θρησκευτικής ελευθερίας των άλλων, ως όπλο για την εξάλειψη κάθε αντίθετης άποψης και κάθε ανθρώπου που στον πολιτισμένο κόσμο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει, ως μάχαιρα που σφαγιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος αναμενόταν να επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ προκειμένου να του εκφράσει την οδύνη του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Ορθόδοξου ιερέα, ελληνικής ιθαγένειας, που μόλις έκλεινε τον ναό όπου υπηρετούσε, στην πόλη Λυών της Νοτιοανατολικής Γαλλίας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...