280
Οι δράστες της επίθεσης παραμένουν άγνωστοι | REUTERS/Kacper Pempel/Illustration

Νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων φοβούνται οι ειδικοί

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 07:56
Οι δράστες της επίθεσης παραμένουν άγνωστοι
|REUTERS/Kacper Pempel/Illustration

Νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων φοβούνται οι ειδικοί

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 07:56

Η μαζική κυβερνοεπίθεση που έπληξε πάνω από 150 χώρες την Παρασκευή όχι μόνο είναι πιθανό να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να την δουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σαν ένα καμπανάκι για κινδύνους νέου τύπου, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Καθώς από τη Δευτέρα αρχίζει ξανά η εργάσιμη εβδομάδα τα κρούσματα της επίθεσης αναμένεται να αυξηθούν, αν και η διάδοση του ιού μέσα στο Σαββατοκύριακο φαίνεται ότι σταμάτησε ως ένα βαθμό.

Στην ανατολική Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού έχουν καταγραφεί τη Δευτέρα μόνο μερικές δεκάδες νέα κρούσματα.

Ως τώρα έχουν μολυνθεί 200.000 υπολογιστές, πολλοί από τους οποίους στηρίζουν κρίσιμα συστήματα. Θύμα της επίθεσης είχαν πέσει μεταξύ άλλων αρκετά νοσοκομεία στη Βρετανία, οδηγώντας τα σχεδόν σε προσωρινή παύση δραστηριοτήτων.

Η Microsoft παραδέχτηκε ότι η επίθεση είχε προκαλέσει «εκτεταμένες ζημιές». Ωστόσο ήταν τα σφάλματα στο λογισμικό της τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες που εξαπέλυσαν την επίθεση. Για την ακρίβεια, μια σειρά σφαλμάτων και δράσης κυβερνητικών υπηρεσιών και κακόβουλων χάκερ.

Είναι κοινή πρακτική ο εντοπισμός σφαλμάτων που αφήνουν κενά ασφάλειας στο λογισμικό από μυστικές υπηρεσίες, τα οποία δεν κοινοποιούν, αλλά εκμεταλλεύονται για να αποκτούν παράνομη πρόσβαση. Πριν από περίπου ένα μήνα ήρθε στο φως ένα πακέτο προγραμμάτων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA τα οποία εκμεταλλεύονταν αυτά  ακριβώς τα σφάλματα.

Αυτά ακριβώς τα προγράμματα χρησιμοποίησαν οι -ως τώρα άγνωστοι- κακόβουλοι χάκερ για την επίθεση της Παρασκευής. Χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Ελλάδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είδαν τα αρχεία τους κλειδωμένα και ένα μήνυμα που τους ζητούσε χρήματα (300 δολάρια) για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση σε αυτά, δηλαδή λύτρα.

Η Microsoft είχε εκδώσει διορθωτικό λογισμικό από τον Μάρτιο, ωστόσο δεν τον έχουν εγκαταστήσει όλοι οι χρήστες, αφήνοντας το σύστημά τους εκτεθειμένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...