273
| REUTERS/Angus Mordant/File Photo

Επιστροφή στον… 20ό αιώνα: Το μπρεντ κατρακύλησε σε τιμές του 1999

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 14:38

Επιστροφή στον… 20ό αιώνα: Το μπρεντ κατρακύλησε σε τιμές του 1999

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 14:38

Το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 16 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, με την αγορά να πλημμυρίζει από πλεονάζουσα προσφορά καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία του κορονοϊού πλήττει τη ζήτηση για καύσιμα.

Ουσιαστικά η κατάρρευση της ζήτησης πρόλαβε τις αποφάσεις των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής. Τον περασμένο μήνα η ομάδα «ΟΠΕΚ+», δηλαδή ο OPEC (με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία) και η Ρωσία, δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μειώσεις στην παραγωγή. Συμφώνησαν αυτόν τον μήνα, αλλά τα lockdown που επέβαλαν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού μείωσαν πιο δραστικά τη ζήτηση για καύσιμα.

Το πετρέλαιο μπρεντ, που στην προηγούμενη συνεδρίαση υποχώρησε κατά 24%, άγγιξε τα 15,98 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1999. Στις 12:50 ώρα Ελλάδας κατέγραψε πτώση 62 σεντς, ή 3,2% στα 18,71 δολάρια. Το αμερικανικό αργό σημείωσε νωρίτερα πτώση 60 σεντς, ή 5,2% στα 10,97 δολάρια.

«Η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν είναι πιθανόν να γλιτώσει άμεσα από αυτή την κατάσταση δυσφορίας», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ, από την εταιρία PVM. «Η ζήτηση είναι χαμηλή, η προσφορά είναι υψηλή και οι αποθηκευτικές μονάδες γεμάτες».

Η πτώση αυτή ακολουθεί δύο από τις πιο ακραίες ημέρες στην ιστορία διαπραγμάτευσης του πετρελαίου, ενώ είναι πιθανόν η προσφορά να είναι υψηλότερη της ζήτησης για τους επόμενους μήνες.

«Να είστε έτοιμοι για περισσότερες εκπλήξεις», δήλωσε ο Μπγιόρναρ Τονχόγκεν, επικεφαλής του τμήματος αγορών πετρελαίου στην Rystad Energy.

Την περασμένη Δευτέρα, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα καθώς οι κάτοχοι συμβολαίων έπρεπε να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν το πετρέλαιο που κατέχουν, ελλείψει αποθηκευτικών χώρων (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...