Επικαιρότητα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων για φθηνό κρατικό χρήμα

Ξεπέρασαν τις 600.000 οι αιτήσεις. Προς ολιγοήμερη παράταση η υποβολή των αιτήσεων. Τέλος Ιανουαρίου οι πρώτες πληρωμές
Protagon Team

Η άμεση ανάγκη για ρευστότητα εν μέσω του δεύτερου παρατεταμένου lockdown, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 50% του ποσού των ενισχύσεων είναι μη επιστρεπτέο, έφερε ρεκόρ αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς όπως έγινε γνωστό, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 600.000 αιτήσεις, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Το ποσό που πρόκειται να διατεθεί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν μικρότερα ποσά σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,κατά τον οποίο 458.000 επιχειρήσεις έλαβαν περί τα 2,2 δισ. ευρώ.

Οπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα ποσά που θα δοθούν δεν συμψηφίζονται με την ενίσχυση που έχουν λάβει οι δικαιούχοι κατά τους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ωστόσο, οι προηγούμενες ενισχύσεις ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα 5.

Προϋπόθεση και πάλι, η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τους ωφελούμενους εργοδότες. Εως και τις 30 Ιουνίου 2021.

Σημαντική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, ότι ο πέμπτος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο «myBusinessSupport» έληγε κανονικά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά όπως αναμενόταν, δόθηκε τελικά ολιγοήμερη παράταση ως τις 19 Ιανουαρίου.

Λόγω της παράτασης πάει αυτόματα πιο πίσω και η έναρξη των πληρωμών (σ.σ. πιθανότατα τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής αιτήσεων, θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με όλες τις προϋποθέσεις και λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίζουν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 1.000 ευρώ.