783
| Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 29 πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονταν στην Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 22:50
|Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 29 πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονταν στην Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 22:50

Μια σειρά από ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας, τα οποία έφτασαν στα χέρια κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας μέσω παράνομων ανασκαφών και εντοπίστηκαν σε διαφορετικές συλλογές στην πόλη της Νέας Υόρκης επεστράφησαν στην ελληνική Πολιτεία από τη Γενική Εισαγγελία του Μανχάταν την Τρίτη 21 Μαρτίου σε μια τελετή παράδοσης – παραλαβής που έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο της πόλης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Πρόκειται για 29 αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, όπως από τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θεωρούνται «ιδιαίτερα σημαντικά» για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, δήλωσε η κυρία Μενδώνη.

Οπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, τα αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν με ενέργειες του Γραφείου του Εισαγγελέα του Μανχάτταν Αλβιν Μπραγκ, του Βοηθού Εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνος και του Ειδικού Πράκτορα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Ιβάν Τζ, Αρβέλο, και των συνεργατών του, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την αρχαιολογική τεκμηρίωση με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, καλωσορίζοντας την υπουργό Πολιτισμού και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, ανέφερε ότι πρόκειται για μία μέρα χαράς και υπερηφάνειας, καθώς ανακοινώνεται η επιστροφή 29 ανεκτίμητων πολιτιστικών θησαυρών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, τον λαό της Ελλάδας.

«Ο επαναπατρισμός τους είναι αποτέλεσμα της επιμελούς δουλειάς των αμερικανικών Αρχών και της εξαιρετικής συνεργασίας τους με τις ελληνικές Αρχές. Η επιστροφή αυτών των 29 εξαίσιων αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα της σταθερής δέσμευσης και των δύο χωρών για την ανάκτηση των λεηλατημένων αρχαιοτήτων και επιβεβαιώνει τη συνεργασία και τη φιλία τους», τόνισε.

Ο Γενικός Πρόξενος υπογράμμισε επίσης ότι δυστυχώς η Ελλάδα έχει δει ένα σημαντικό μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της να αφαιρείται με τη βία και για αυτό, και κάθε αρχαίο αντικείμενο που διακινείται λαθραία αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και συλλογικής ψυχής που λείπει. «Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Εισαγγελία του Μανχάταν και όλοι όσοι έχουν εργαστεί, για να καταστεί δυνατή η επιστροφή αυτών των υπέροχων αντικειμένων εκεί που δικαιωματικά ανήκουν!».

Η υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης το Γραφείο του Εισαγγελέα του Μανχάτταν για τις μεγάλες επιτυχίες που έχει σημειώσει στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας που οδήγησε στον επαναπατρισμό εκατοντάδων, παρανόμως αποκτηθέντων και διακινηθέντων αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι ο ομογενής Μάθιου Μπογδάνος και η ομάδα του συνεργάστηκε στενά με την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, που παρείχε την αρχαιολογική τεκμηρίωση και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των αμερικανικών Αρχών.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα, διαχρονικά έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την δράση των αρχαιοκαπήλων και για αυτό έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Παράλληλα, επιδιώκει συμμαχίες, σχέσεις εμπιστοσύνης και στενή συνεργασία με ξένες Αρχές, όπως έγινε μεταξύ του Γραφείου της Εισαγγελίας του Μανχάταν και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

«Η επιτυχημένη συνεργασία μάς γεμίζει με σιγουριά ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επιτυχίες προς την κατεύθυνση αυτή. Η σχέση εμπιστοσύνης και η στενή συνεργασία συνέβαλαν στην διερεύνηση και ανάκτηση των αρχαιοτήτων και στην εξάρθρωση παράνομων διεθνών εγκληματικών δικτύων, η δράση των οποίων αλλοιώνει την ταυτότητα των λαών, καθώς αποκόπτει τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα συμφραζόμενά τους και τα μετατρέπει από τεκμήρια της ιστορίας των λαών, σε απλά έργα τέχνης», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο ομογενής Βοηθός Εισαγγελέα του Μανχάταν Μάθιου Μπογδάνος, που είναι επικεφαλής της ειδικής ομάδας δίωξης αρχαιοκαπήλων, τόνισε ότι ως περήφανος ομογενής αισθάνεται ότι είναι ακόμη πιο σπουδαίο που επιστρέφονται αυτές οι 29 εξαιρετικές αρχαιότητες στην Ελλάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι από την εμπειρία του, ο καλύτερος τρόπος εντοπισμού και κατάσχεσης κλεμμένων αρχαιοτήτων άλλων χωρών είναι η άψογη συνεργασία μεταξύ του Γραφείου του Εισαγγελέα, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Homeland Security) και των αρμόδιων αρχών της χώρας προέλευσης, όπως έγινε και στην ελληνική περίπτωση.

«Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, σαν καλή ελληνική οικογένεια, μέρα και νύχτα, παθιαζόμαστε συζητώντας τακτικές και στόχους, ενώ παράλληλα όλοι μαζί μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, την επιστροφή των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσης, εκεί όπου γεννήθηκαν και ανήκουν», τόνισε ο κ. Μπογδάνος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ιβάν Τζ, Αρβέλο, Ειδικός Πράκτορας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations – DHS-HSI)) για την συνεργασία του με το Γραφείο Εισαγγελέα Mανχάτταν και τόνισε ότι η αρχαιοκαπηλία είναι μία επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομίας χωρών, όπως το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού, η Ελλάδα, και ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που μπόρεσαν να ενώσουν τις δυνάμεις και να επιτύχουν τον στόχο επαναπατρισμού αυτών των πολύτιμων αρχαιοτήτων στον ελληνικό λαό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...