281
Ξένη Δημητρίου σε πρώτο πλάνο και Βασίλειος Πέππας δίπλα της σε παλαιότερη φωτογραφία. Στο βάθος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και ο παραιτηθείς Νίκος Τόσκας | φωτ. αρχείου

Επισπεύδουν τις προαγωγές στον Αρειο Πάγο για να προλάβουν… πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 14:23
Ξένη Δημητρίου σε πρώτο πλάνο και Βασίλειος Πέππας δίπλα της σε παλαιότερη φωτογραφία. Στο βάθος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και ο παραιτηθείς Νίκος Τόσκας
|φωτ. αρχείου

Επισπεύδουν τις προαγωγές στον Αρειο Πάγο για να προλάβουν… πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 14:23

Κάτι ο φόβος για την ετυμηγορία της κάλπης την 26η Μαΐου, κάτι το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές (αν το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο για Μαξίμου και Κουμουνδούρου) και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα -και το κυριότερο εσπευσμένως- την έναρξη της διαδικασίας για την πλήρωση των θέσεων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Κανονικά η σχετική διαδικασία ξεκινά περί τα μέσα Ιουνίου, δεδομένου ότι η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Την 30η Ιουνίου αποχωρούν από το δικαστικό Σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, όσο και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καθώς επίσης τρεις αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Εν όψει όμως εκλογών και προκειμένου οι κυβερνώντες να καλύψουν τα νώτα τους με την επιλογή των προσώπων που θα διαδεχθούν την κυρία Δημητρίου και τον κ. Πέππα στην ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανακοινώθηκε η πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας προεπιλογής, «με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου» και κατόπιν «εισηγήσεων του υπουργού Δικαιοσύνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 «Με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου, ξεκίνησε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ίδιο εν συνεχεία θα ακολουθηθεί και για τις θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί, όπως προβλέπεται, με τη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των προεπιλεγέντων και θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου».