305
Τα Ηνωμένα Εθνη διαπραγματεύονται εδώ και αρκετές εβδομάδες –χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής– την παροχή εγγυήσεων για τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά | REUTERS/Dado Ruvic

Επισιτιστική κρίση: Συνάντηση Μόσχας-Κιέβου στην Τουρκία υπό το βλέμμα του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 22:08
Τα Ηνωμένα Εθνη διαπραγματεύονται εδώ και αρκετές εβδομάδες –χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής– την παροχή εγγυήσεων για τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά
|REUTERS/Dado Ruvic

Επισιτιστική κρίση: Συνάντηση Μόσχας-Κιέβου στην Τουρκία υπό το βλέμμα του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 22:08

Μια τετραμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία με αντικείμενο την οργάνωση της εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσαν την Τρίτη τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV. Τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πηγές της τουρκικής προεδρίας, προσέθεσαν ότι η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Το δίκτυο Haberturk, από την πλευρά του, έγραψε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας θα προβεί σε διαβουλεύσεις με την Αγκυρα για τους λεγόμενους «θαλάσσιους διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των οποίων θα εξαχθούν σιτηρά από την Ουκρανία, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τα πρακτορεία Reuters και TASS. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε, πάντως, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες.

Λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου αναμένεται να συζητήσει τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία η οποία θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» σε εξέλιξη, οι οποίες έχουν ως στόχο να εξαχθούν οι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν μπλοκαρισμένοι στη χώρα εξαιτίας του αποκλεισμού της από τον ρωσικό στόλο (περισσότερα εδώ).

Σημειώνεται πως αν και δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες με τη Μόσχα, το Κίεβο και την Αγκυρα για την παροχή εγγυήσεων σχετικά με τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά αλλά και τα ρωσικά λιπάσματα.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές των τροφίμων και να περιοριστεί ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, για τον οποίο ειδικοί εκφράζουν ανησυχία εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...