886
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 24/2 | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τέλος από Μητσοτάκη στο άνοιγμα την 1η Μαρτίου: «Η επιτυχία του εμβολιασμού να μην γίνει άλλοθι εφησυχασμού»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 12:50
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 24/2
|ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τέλος από Μητσοτάκη στο άνοιγμα την 1η Μαρτίου: «Η επιτυχία του εμβολιασμού να μην γίνει άλλοθι εφησυχασμού»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 12:50

«Η επιτυχία μας στον εμβολιασμό φέρνει αίσθημα γενικότερου εφησυχασμού, κάτι όμως που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης όπου παρουσιάστηκαν τρία νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του στο Υπουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο πολύ θετικό νέο, της γρήγορης προόδου στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εκτίμησή του ήταν ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην «Επιχείρηση Ελευθερία», η οποία -όπως σημείωσε- κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες.

«Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις», επεσήμανε, κάνοντας αναφορά στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία -όπως είπε- «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει σχετικά με την κόπωση του κόσμου:

«Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού. Kαι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας».

Κατά συνέπεια, κατέληξε, σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού. «Και θα παρακαλέσω και τον Υπουργό Υγείας, αλλά και όλους σας μέσα από το δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε, ο καθένας στο αντικείμενό του επειδή όλοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επηρεάζεστε από τις εξελίξεις, αυτό να είναι κάτι το οποίο να το τονίζετε συστηματικά».

Τα νομοσχέδια

Το πρώτο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του υπουργικού συμβουλίου, ήταν αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων – ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, το οποίο έρχεται και εκσυγχρονίζει μία πολύ ευαίσθητη πτυχή του οικογενειακού δικαίου, που βρίσκεται σε ισχύ -στον βασικό του πυρήνα- από το 1983.

Πρώτο μας μέλημα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης είναι πάντα το συμφέρον του παιδιού και ότι ο κανόνας πια για άσκηση της γονικής μέριμνας είναι να γίνεται από κοινού και από τους δύο γονείς.

Εξίσου σημαντική όμως, είπε, είναι και η ενίσχυση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης για τυχόν διαφορές των γονέων.

Στη σχετική αναφορά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία «να μπορούμε να κατοχυρώσουμε την επικοινωνία του παιδιού με το γονέα με τον οποίον δεν διαμένει και να επιβάλλουμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, κάτι το οποίο γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι δεν συμβαίνει πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να επιμορφώσουμε τους δικαστές οι οποίοι εξετάζουν τις σχετικές υποθέσεις».

Εκτίμησή του ήταν ότι με το σχέδιο νόμου το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, το οικογενειακό δίκαιο ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά και με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες.

Επειτα από πολύ συστηματική δουλειά, τόνισε,  έχουμε ένα πολύ τολμηρό αλλά ταυτόχρονα και ισορροπημένο κείμενο το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση. «Και προφανώς», πρόσθεσε, «επειδή είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωράει καμία κομματική αντιπαράθεση, είμαστε πάντα ανοιχτοί να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις όλων όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο».

Το δεύτερο νομοσχέδιο, αφορά τα ζώα συντροφιάς,  και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ως προς τη δημιουργία ψηφιακών μητρώων, μητρώων για τις φιλοζωικές οργανώσεις, για τα καταφύγια και τους εκτροφείς.

«Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις των φιλοζωικών οργανώσεων. Ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά πάρα πολύ κόσμο. Και νομίζω ότι και αυτό θα τύχει αντικείμενο σημαντικής δημόσιας συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση όταν αναρτηθεί και επίσημα από το υπουργείο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου γιατί την τηλεργασία στο Δημόσιο, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μόνιμη θεσμική κατοχύρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης άλλα και της αυτονομίας του προσωπικού.

Το νομοσχέδιο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί να διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και να δώσει την ευκαιρία σε υπαλλήλους -κυρίως γυναίκες- να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

Πρόκειται όμως και για ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να προστεθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καθώς εκμεταλλεύεται τις μεγάλες δυνατότητες που μας δίνει πια η τεχνολογία.

Στην ατζέντα του Υπουργικού και η  επικύρωση του διορισμού της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου στη θέση του υποδιοικητή της  Τραπέζης της Ελλάδος.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός θέλησε να σημειώσει ότι παρά την πανδημία το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προχώρα ανεμπόδιστα.

«Στη Βουλή συζητούνται αυτή τη στιγμή τέσσερα νομοσχέδια, έχουμε άλλα επτά που είναι έτοιμα προς κατάθεση, τέσσερα στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνονται δεκάδες άλλα δράσεις των Υπουργείων σε κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ένας ρυθμός τον οποίον όχι απλά θα τον κρατήσουμε αλλά και θα τον επιταχύνουμε, για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς με τον προγραμματισμό τον οποίο έχουμε συμφωνήσει σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου για την περίοδο 2020-2021», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...