400
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό | REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Επίσημο: Διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας η Αν Ινταλγκό

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2021, 16:23
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό
|REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Επίσημο: Διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας η Αν Ινταλγκό

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2021, 16:23

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα είναι υποψήφια για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία στις εκλογές του Απριλίου του 2022, επιβεβαιώνοντας και επίσημα τις φήμες, τις εικασίες και τις συζητήσεις που γίνονταν εδώ και μήνες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δήμαρχος δεν συνιστά σοβαρή πρόκληση, εκτός αν καταφέρει να ενώσει την πολωμένη Αριστερά, από την οποία πέντε πρόσωπα (μαζί με την ίδια) έχουν εκφράσει την πρόθεση ή θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι.

Η Ινταλγκό, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας το 2014, συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου περίπου το 8% για τον πρώτο γύρο. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν προς το παρόν μεταξύ 20% και 24% και θα είναι, εκτός απροόπτου, αυτοί που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.

«Γνωρίζοντας τη σοβαρότητα των καιρών και για να δώσω ελπίδα στη ζωή μας αποφάσισα να είμαι υποψήφια για τη γαλλική προεδρία», είπε η 62χρονη δήμαρχος όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της από την Ρουέν, την παραδοσιακή ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας.

Η Ινταλγκό υπόσχεται μια πιο πράσινη οικονομία, την επαναβιομηχάνιση των παλιών βιομηχανικών κέντρων, την ανάδειξη των πολιτών στο επίκεντρο της ΕΕ και τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις λεπτομέρειες της προεκλογικής ατζέντας της.

Ως δήμαρχος του Παρισιού η -γεννημένη στην Ισπανία- Ινταλγκό έχει αποσπάσει εύσημα γιατί μετέτρεψε τις όχθες του Σηκουάνα, που άλλοτε αντιμετώπιζαν κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους, για την αυστηρή πολιτική της ως προς τα ρυπογόνα οχήματα και για τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Παρότι το προφίλ της έχει ενισχυθεί ενόψει της ανάληψης της διοργάνωσης των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων από το Παρίσι, το 2024, η Ινταλγκό παραμένει σχετικώς άγνωστη για τους ψηφοφόρους εκτός της πρωτεύουσας.

Η Αριστερά είναι βαθιά διχασμένη ενόψει της προεδρικής κάλπης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πασχίζει να ανασυγκροτηθεί μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Μακρόν. Τα μέλη του κόμματος θα επιλέξουν ποιός υποψήφιος θα λάβει το χρίσμα. Μοναδικός αντίπαλος της Ινταλγκό, μέχρι στιγμής, είναι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στεφάν Λεφόλ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ ανακοίνωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν καλές επιδόσεις στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο χρόνο, επίσης θα ανακοινώσουν τον υποψήφιό τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Άλλοι δύο υποψήφιοι από την ριζοσπαστική Αριστερά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος θα πρέπει να συσπειρώσει τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν κοινό υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...