791
Aνάμεσα σε άλλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διακινεί ψευδείς πληροφορίες για τις σχέσεις της Τουρκία με το ΝΑΤΟ | Habertürk

Επιστρέφει στις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου: Ποιος θα τολμήσει να σταματήσει τα τουρκικά γεωτρύπανα;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 13:20
Aνάμεσα σε άλλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διακινεί ψευδείς πληροφορίες για τις σχέσεις της Τουρκία με το ΝΑΤΟ
| Habertürk

Επιστρέφει στις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου: Ποιος θα τολμήσει να σταματήσει τα τουρκικά γεωτρύπανα;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 13:20

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρυχάται, προειδοποιώντας όποιον επιχειρήσει να σταματήσει τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στην κάθοδό τους στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και δίνοντας συμβουλές συμπεριφοράς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν «προσέφερε συνεργασία στη Μεσόγειο», αλλά «η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη», υποστήριξε σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, για να προσθέσει:

«Ο έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Μετά την ανάληψη της εξουσίας (από τον Κυριάκο Μητσοτάκη) ο πρόεδρος Eρντογάν τού πρότεινε συνεργασία στην Μεσόγειο. Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε να συζητήσει, αλλά η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη για αυτό.

»Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Αντί να εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την Ε.Ε., η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για τη διπλωματική δραστηριότητα της Αθήνας τον τελευταίο καιρό, χαρακτηρίζοντας παράλλληλα μάταιες τις προσπάθειες να μείνει εκτός παιχνιδιού η Τουρκία.

«Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας», η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματά» της και θα δώσει «την απάντηση που πρέπει»  εάν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρήσει να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία, προειδοποίησε, απαντώντας στα σαφή μηνήματα που εκπέμπει εδώ και εβδομάδες η Αθήνα για το ενδεχόμενο τουρκικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Ας το επιχειρήσουν! Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση», απείλησε ο τούρκος ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της ‘Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ (όπως αποκαλούν το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα οι Τούρκοι)».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, το ζήτημα της χάραξης θαλασσίων συνόρων δεν αποτελεί θέμα για δικαστήριο (εννοώντας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης). Ηδη, ισχυρίστηκε, έχουν υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα, ενώ σημείωσε πως η Αγκυρα έχει καταχωρίσει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ενα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο», σχολίασε για τη συμφωνία Δένδια – Ντι Μάιο, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ιδιαίτερη επιμονή στο θέμα του Καστελόριζου:

«Το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και φέρεται να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρικών υδάτων. Αυτό το μικρό νησί απέχει 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα χωρικά του ύδατα είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα που μπορεί κανείς να τη μεταχειριστεί έτσι;» διερωτήθηκε ενοχλημένος.

Μετά το ράπισμα εξάλλου που δέχθηκε η Αγκυρα στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου βγήκε να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι διακινεί  ψευδείς πληροφορίες για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συμμαχία,

Πρόκειται, είπε, για ανοησίες. «Οι Ελληνες διαδίδουν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες. Υποστηρίζουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής. Κάτι άλλο είναι αποφασιστικής σημασίας: Πρόκειται για άκρως απόρρητα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ποιος βλάπτει τη συμμαχία παραποιώντας και διαρρέοντας άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ για να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία; Αυτό είναι προδοσία. Ζητούμε εσωτερική έρευνα στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, περνώντας στην αντεπίθεση.

Στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, τέλος, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί μία λύση, παραδεχόμενος πάντως ότι η Τουρκία δεν εμποδίζει κανέναν να φύγει από το έδαφός της.

«Δεν απορρίπτουμε κανέναν πρόσφυγα που έρχεται στην Τουρκία, αλλά δεν σταματάμε και κανέναν που θέλει να συνεχίσει προς άλλη χώρα. Η Τουρκία πλήττεται από το τεράστιο βάρος των προσφύγων εδώ και δέκα χρόνια, και όλα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα λόγω του κορονοϊού. Το ζητούμενο δεν είναι να πληρώνει η Ευρώπη και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Απαιτείται συνεργασία. Πρέπει να βρούμε επιτέλους μια λύση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, χωρίς φυσικά να δεχθεί κάποια ερώτηση για τις εικόνες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής να συνοδεύουν βάρκες με πρόσφυγες προς τα νησιά του Αιγαίου, ή τις εικόνες «πολιορκίας» με «όπλο» τους μετανάστες που σημειώθηκαν προ μηνών στον Εβρο.

Για «απάνθρωπες εικόνες» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, βγήκε να μιλήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, που επιτέθηκε στην Ευρώπη για τη στάση της στο Μεταναστευτικό.

«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα. Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής.  Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πως βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...