289
Στιγμιότυπο από την χειροτονία του νέου μητροπολίτη Λαγκαδά, Πλάτωνα, από τον αρχιεπίσκοπο στη Μητρόπολη Αθηνών | ΙΝΤΙΜΕ / ΙΑΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Επικράτηση των «ιερωνυμικών» στις εκλογές νέων μητροπολιτών

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 09:49
Στιγμιότυπο από την χειροτονία του νέου μητροπολίτη Λαγκαδά, Πλάτωνα, από τον αρχιεπίσκοπο στη Μητρόπολη Αθηνών
|ΙΝΤΙΜΕ / ΙΑΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Επικράτηση των «ιερωνυμικών» στις εκλογές νέων μητροπολιτών

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 09:49

Οι υποψήφιοι που είχαν την «ευλογία» του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου επικράτησαν στις εκλογές πέντε νέων μητροπολιτών, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι υποδείξεις τριών υποψηφίων από το «χριστοδουλικό» στρατόπεδο αφορούσε «στην επόμενη ημέρα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο εκλεκτός του αρχιεπισκόπου αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου με 58 ψήφους επικράτησε του συνυποψηφίου του για τη μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιου Κουλιανόπουλου, ο οποίος έλαβε 11 ψήφους. Κύριος υποστηρικτής του Βαρθολομαίου Αντωνίου ήταν ο προϊστάμενός του στην Επιτροπή που ανέλαβε την οργάνωση των εκδηλώσεων της Εκκλησίας για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Καλλίνικος Γεωργάτος με 47 ψήφους εξελέγη νέος μητροπολίτης Καστοριάς. Κυκλοι της Ιεραρχίας σχολίαζαν ότι η συγκεκριμένη εκλογή αντανακλά την ευαρέσκεια του αρχιεπισκόπου στο πρόσωπο του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ο οποίος εκπροσώπησε με επιτυχία την Εκκλησία στη σύγκρουση με τις ακραίες παραθρησκευτικές οργανώσεις στο ζήτημα της πανδημίας με αφορμή την συνεργασία της με την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα. Ο αντίπαλός του Καλλίνικου Γεωργάτου, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κοζάνης Χριστόφορος Αγγελόπουλος, έλαβε 26 ψήφους.

Στη Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων εξελέγη με 61 ψήφους ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης (πρόταση του μητροπολίτη Κηφισίας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών), ενώ ο επίσκοπος Τεγέας Θεόκλητος έλαβε 6 ψήφους.

Στη Μητρόπολη Περιστερίου ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου ο οποίος είχε προταθεί από τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, που θεωρείται φυσικός ηγέτης των «χριστοδουλικών», έλαβε 11 ψήφους και ηττήθηκε από τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπαθωμά (64 ψήφοι) ο οποίος εδώ και καιρό έχει προσχωρήσει στην ομάδα των λεγόμενων Ιερωνυμικών

Τέλος, ο στενότατος συνεργάτης του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος έλαβε μόλις 18 ψήφους και ηττήθηκε στην εκλογική διαδικασία για την μητρόπολη Λαγκαδά από τον αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Κρικρή ο οποίος προτιμήθηκε από 55 ιεράρχες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...