542
O πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα έσπευσε να βγάλει συμπεράσματα | REUTERS

Επικοινωνιακή προβοκάτσια Ράμα για «δολοφονίες Αλβανών» στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 09:09
O πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα έσπευσε να βγάλει συμπεράσματα
|REUTERS

Επικοινωνιακή προβοκάτσια Ράμα για «δολοφονίες Αλβανών» στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 09:09

Ενα και πλέον μήνα μετά το φονικό επεισόδιο στις Βουλιαράτες με θύμα τον Κωνστανίνο Κατσίφα, η αλβανική κυβέρνηση επιδιώκει να συντηρεί την ένταση στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αυτή τη φορά με ανυπόστατες καταγγελίες (δια της επίσημης μάλιστα οδού, ανακοίνωσης δηλ. του αλβανικού ΥΠΕΞ) περί δήθεν σειράς δολοφονιών αλβανών υπηκόων στη χώρα μας με ρατσιστικό υπόβαθρο και κύμα διωγμού τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Αφορμή για την επίσημη -επαναλαμβάνεται- ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, αποτέλεσε η δολοφονία 18χρονου Αλβανού στην Καβάλα, με τη μόνη διαφορά όμως ότι όπως αποδείχθηκε δράστης ήταν συνομήλικός του, με καταγωγή επίσης από την Αλβανία!  Ο ίδιος μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον 18χρονο (παιδικό του φίλο) κατά λάθος!

«Αυτή είναι η τέταρτη δολοφονία Αλβανού πολίτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εκφράζει την ανησυχία του για αυτή τη σειρά δολοφονιών Αλβανών στην Ελλάδα τις τελευταίες δυο ημέρες» και «εκφράζει την αγανάκτησή του για την απώλεια των ζωών των συμπατριωτών μας, η οποία είναι ακόμη πιο βαθιά εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων από τις ελληνικές αρχές», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Μία ακόμη υπόθεση που έτυχε ιδιαίτερης προβολής στα αλβανικά μέσα ήταν η δολοφονία 63χρονου αλβανού εργάτη από τα Δραγωτινά Κέρκυρας, από 44χρονο, φερόμενο ως μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα ωστόσο συνέδεσε ανόμοιες υποθέσεις μεταξύ τους για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σειρά δολοφονιών αλβανών υπηκόοων στην Ελλάδα που κλιμακώνονται μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπογράμμισε ότι «οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό υπουργείο, συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε ‘ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας’, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες».

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η Αθήνα κάλεσε σε αυστηρό τόνο το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το Κράτος Δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά. Οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη. Ομοίως επαναλαμβάνουμε την αυτονόητη καταδίκη μας σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.

Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε “ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας”, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες.

Αναμένοντας το τελικό πόρισμα για το θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας, καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

Ανακοίνωση – απάντηση εξεδόθη και από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σχέση με τις πρόσφατες υποθέσεις ανθρωποκτονιών Αλβανών υπηκόων στην Ελληνική Επικράτεια, ανακοινώνεται ότι:

Σε όλες τις συναφείς περιπτώσεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί άμεσα προανάκρισης και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες δικονομικές και προανακριτικές ενέργειες –σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές– με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων, τη θεμελίωση των κατηγοριών, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Σημειώνεται δε, ότι όλες οι σχετικές περιπτώσεις έχουν εξιχνιασθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...