284
Μητσοτάκης και Μενέντεζ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα | ΑΠΕ-ΕΡΑ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μενέντεζ: Στην ατζέντα η Ανατολική Μεσόγειος

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 20:38
Μητσοτάκης και Μενέντεζ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα
|ΑΠΕ-ΕΡΑ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μενέντεζ: Στην ατζέντα η Ανατολική Μεσόγειος

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 20:38

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και ενθουσιώδη υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων, είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου. Δόθηκε δε έμφαση στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, με γνώμονα την προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Μενέντεζ επεσήμανε πως «δεν πρέπει να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν τις εντάσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν δημιουργούν προβλήματα ή εντάσεις στην περιοχή».

«Μόνο η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα. Δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις χώρες στην ίδια κατηγορία σαν να είναι το ίδιο. Δεν είναι», πρόσθεσε.

Διαμήνυσε δε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Τόσο σε σχέση με τον ισχυρισμό της ότι υπάρχει μια ΑΟΖ που φτάνει μέχρι την Λιβύη, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδος, όσο και σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Συμπλήρωσε επίσης πως «οι ΗΠΑ είναι κράτος δικαίου και πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο και να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία».

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ο Μενέντεζ υπογράμμισε ότι «η σχέση Τραμπ – Ερντογάν, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Μπόλτον, πιθανότατα αποτελεί τον λόγο που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανός γερουσιαστής σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατήγγειλε μεταξύ άλλων τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως αυτές προβλέπονται για την αγορά και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.