277
| EPA

Επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν με το βλέμμα και στην Υπερδνειστερία

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 14:18
|EPA

Επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν με το βλέμμα και στην Υπερδνειστερία

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 14:18

O Ταγίπ Ερντογάν τηλεφωνήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επικοινωνία των προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο και έγινε λίγη ώρα προτού ο Πούτιν δεχτεί στη Μόσχα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες –τον οποίο είχε δει στην Αγκυρα ο Ερντογάν τη Δευτέρα.

Με βάση την επίσημη γραμμή ενημέρωσης από την Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τον ρώσο ομόλογό του να διατηρήσει «τη θετική ώθηση» που επετεύχθη στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, που αναφέρθηκε στη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των ασφαλών απομακρύνσεων, επεσήμανε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτρέψει αυτή η πορεία των γεγονότων να βλάψει τους πάντες και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ειρήνη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν επίσης επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε επιβεβαιώσει στους δημοσιογράφους την τηλεφωνική επικοιωνία Πούτιν – Ερντογάν, αλλά σε μια ένδειξη ότι η Μόσχα πλέον παίζει και το χαρτί της περεταίρω κλιμάκωσης της κρίσης, επεσήμανε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, τονίζοντας ότι η ανησυχεί σοβαρά για τις πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, επαρχία που έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία και στηρίζεται αποκλειστικά στη ρωσική βοήθεια, ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιοχής επεσήμανε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής μονάδας στο Τιρασπόλ.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...