426
Φαντεζί ήταν το σκηνικό στην πιάτσα Ντουόμο του Μιλάνου τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Επικίνδυνοι πανηγυρισμοί με πολλούς τραυματίες στο Μιλάνο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 17:10
Φαντεζί ήταν το σκηνικό στην πιάτσα Ντουόμο του Μιλάνου τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Επικίνδυνοι πανηγυρισμοί με πολλούς τραυματίες στο Μιλάνο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 17:10

Η κεντρική πλατεία του Μιλάνου, η πιάτσα Ντουόμο, όπου βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός της πόλης, γίνεται συχνά τόπος συγκρούσεων χούλιγκαν με τα ιταλικά ΜΑΤ έπειτα από κάποιο παιχνίδι και ιδιαιτέρως μετά το τοπικό ντέρμπι Ιντερ – Μίλαν (και το αντίστροφο) ή όταν στο Σαν Σίρο «φιλοξενείται» η Γιουβέντους. Ο διαβάτης που θα βρεθεί τυχαίως εκεί τέτοια μαύρη ώρα έχει μόνο μία επιλογή: να χωθεί σε κάποιο καφενείο και να περιμένει να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και από τα αλαλάζοντα πλήθη ώστε να ξαναβγεί στον δρόμο με ασφάλεια – χρονοτριβή που στοιχίζει μερικούς παραπανίσιους καφέδες ή και ποτά. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής 11 Ιουλίου, πάντως, όποιος πήγε στην πιάτσα Ντουόμο δεν γύρευε την ησυχία του. Μάλλον πήγε γυρεύοντας για μπελάδες.

Οι Μιλανέζοι συναθροίστηκαν εκεί με την ιδιότητα του φιλάθλου και με σκοπό να γλεντήσουν την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου στο ποδόσφαιρο από την Εθνική τους. Τα συνηθισμένα εργαλεία πανηγυρισμού των γηπεδόβιων, οι κροτίδες, οι ρουκέτες, οι πυρσοί κ.λπ. έδωσαν τον τόνο, όμως παραλίγο να πάρουν και τρεις ζωές. Διότι οι τραυματισμοί που σημειώθηκαν εκεί ήταν 15 συνολικά, με τους τρεις από αυτούς να είναι μάλλον σοβαροί. Ενας νεαρός χτυπήθηκε στην κοιλιά, άλλος στο μάτι, κάποιος τρίτος στα χέρια του όταν έσκασε η κροτίδα που κρατούσε, και έτσι έχασε τρία δάχτυλα. Πρόκειται, κατά βάση, για νέα παιδιά, εικοσάχρονους, ωστόσο στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας τριαντάχρονος.

Πανηγυρίζοντες νεαροί στην πιάτσα Ντουόμο (REUTERS/Flavio Lo Scalzo)

Οι φίλαθλοι κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν ακριβώς μπροστά στην εκκλησία και οι υγειονομικές υπηρεσίες του Μιλάνου, όπως έγραψε η Corriere della Sera, απέστειλαν στο σημείο πολλά ασθενοφόρα. Εγιναν διακομιδές στα νοσοκομεία. Η σοβαρότερη περίπτωση ήταν εκείνη του τραυματισμένου από χάρτινη κροτίδα στην κοιλιακή χώρα, δεύτερη εκείνη της απώλειας των τριών δαχτύλων. Υπήρξε και ένας φίλαθλος με τραύμα στο στήθος που προκλήθηκε από κάποιο κάγκελο, από το στριμωξίδι μάλλον. Οι τραυματισμοί συνεχίστηκαν αρκετή ώρα, με πιο εντυπωσιακό από όλους έναν στην περιοχή του ματιού, πληγή που προκλήθηκε από εκρηκτικό «πυραυλάκι», από κάποιο είδος ρουκέτας δηλαδή. Ο άνδρας που δέχθηκε το πανηγυρικό βλήμα ήταν μεθυσμένος.

Οση ώρα οι φίλαθλοι πανηγύριζαν στην κεντρική πλατεία και απασχολούσαν αστυνομικούς και υγειονομικούς, στις γειτονιές οι κακοποιοί εργάζονταν κάπως πιο ελεύθερα. Αναφέρθηκαν δύο περιστατικά, η ληστεία ενός ζευγαριού και μία απειλή κατά της ζωής έπειτα από ληστεία. Από πλευράς της η δημοτική αρχή περιορίστηκε να δηλώσει ότι απέδωσαν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία πέριξ της πλατείας: «Ο προγραμματισμός θα μπορούσε να ήταν καλύτερος, όμως καταφέραμε να διαχειριστούμε σωστά μία δύσκολη κατάσταση, επειδή στην πλατεία όντως μαζεύτηκαν πλήθη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...