496
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 | civilprotection.gr

Επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Κυριακή – Κόκκινος συναγερμός για φωτιές

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 18:23
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199
|civilprotection.gr

Επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Κυριακή – Κόκκινος συναγερμός για φωτιές

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 18:23

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε πέντε περιφέρειες της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττικής.

Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνέστησε στους πολίτες

  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.
  • Υπενθύμισε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τις συστάσεις των Αρχών προς το κοινό επανέλαβε το απόγευμα του Σαββάτου, σε έκτακτη ενημέρωσή της, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία:

Δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Την Παρασκευή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo, είχε εκτιμήσει πως «δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και το Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 – 3 Ιουλίου 2022».

Αιτία αποτελούν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη χαμηλή σχετική υγρασία και τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνθήκες που αναμένεται να οδηγήσουν σε κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022.

Η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα υποχωρήσει σε επιπέδα κάτω του 10% (~7-8%) κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών/απογευματινών ωρών, παραμένοντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (~10-12%) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την ανάφλεξη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς (πολύ υψηλή ευφλεκτότητα), ενώ θα περιοριστεί χρονικά το νυχτερινό “παράθυρο” ελέγχου της φωτιάς».

Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME του ΕΑΑ, συνέστησε το Σάββατο «ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη, μεγιστοποιώντας το δυναμικό ανάπτυξης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς», ενώ διαπίστωσε «δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) δασικές πυρκαγιές σε δυτική Πελοπόννησο και δυτική Στερεά, με μικρή πιθανότητα για σχηματισμό πυρονεφών».

Προειδοποίησε, δε, πως «σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και κατα τη διάρκεια της Δευτέρας 04.07.2022».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...