Συννεφιασμένος ουρανός πάνω από το κτίριο του κοινοβουλίου. Την Κυριακή το βράδυ η συννεφιά θα εισχωρήσει στην αίθουσα συνεδριάσεων | InTime News
Επικαιρότητα

Επιδρομή φόρων χωρίς τέλος από την κυβέρνηση

Τι προβλέπει το πολυσέλιδο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για φόρους 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018. Τι αναφέρει η τροπολογία για τον περίφημο «κόφτη»
Protagon Team

Το βράδυ της Τετάρτης το πολυνομοσχέδιο που εφόσον ψηφιστεί την Κυριακή θα ξεκλειδώσει καθώς φαίνεται την αξιολόγηση, κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή. Στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και σε άλλες πόλεις που κατοικοεδρεύουν οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να ακούστηκε ένας κάποιος αναστεναγμός ανακούφισης. Δεν συνέβη και το ίδιο στο εσωτερικό της χώρας.

Με τη διαδικασία του επείγοντος και μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν ένα πολυνομοσχέδιο που αποτελείται από ων ουκ έστι αριθμό διατάξεων «απλωμένες» σε 284 σελίδες και 102.500 λέξεις!

Πρόκειται για μια σειρά μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, με την κυβέρνηση να επιβάλει επιπλέον φόρους 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο έως και το 2018!

Είναι φανερό πως το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αυξήσει άμεσα τα κρατικά έσοδα. Εξου και φέρνει πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν τις περισσότερες από τις αυξήσεις φόρων, όπως είναι το ΦΠΑ 24% που θα επιβληθεί από 1ης Ιουνίου αντί 1ης Ιουλίου 2016, αλλά και για τα τσιγάρα που ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2017 και όχι από το 2018.

Ως το 2017, από τον ΦΠΑ, το Δημόσιο θέλει να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ επιπλέον και άλλα τόσα από τις αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά, συνολικά όμως από το 2018 τα έσοδα πρέπει να ξεπερνάνε τα 1,8 δισ. ευρώ το φόρο.

Αλλα είπαν και άλλα έγιναν

Η κυβέρνηση, λειτουργώντας υπό το κράτος της πίεσης των δανειστών και του χρόνου, έφερε στη Βουλή διατάξεις για τις οποίες, μέχρι πρότινος, κορυφαίοι υπουργοί διατείνονταν πως δεν πρόκειται να περιλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο.

Ετσι, μετά από τη μεταβολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τελικά υπέγραψε και έφερε στη Βουλή μικρότερο αφορολόγητο από τις 9.100 ευρώ, εκτεθειμένοι έμειναν οι Σκουρλέτης και Σταθάκης, οι οποίοι σε δημόσιες παρεμβάσεις τους επέμειναν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο και ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί φόρος στο Internet.

Το πακέτο φόρων έχει ως εξής:

1. Από τον Ιανουάριο του 2016 (αναδρομικά)

Προβλέπεται όμως και «περαίωση» για δηλώσεις ακινήτων αφού,  για όσους καταθέσουν έως 29-7-2016 συμπληρωματικές-διορθωτικές δηλώσεις Ε9 των ετών 2010 και μετά, για ακίνητα που είχαν και δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς, θα απαλλάσσονται από πρόστιμο.

2. Από τον Ιούνιο του 2016

3. Από τις 15 Οκτωβρίου 2016

4. Από τον Ιανουάριο του 2017

5. Από τον Ιούλιο του 2017

6. Από το 2018

 

Με άλλες διατάξεις:

  1. Ανοίγει η αγορά πώλησης πράσινων και κόκκινων δανείων σε funds. Προβλέπεται κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και 15 εκατ. ευρώ (2016-2020) για τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που θα δημιουργηθούν.
  2. Διαχωρίζονται ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ
  3. Συστήνεται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Προβλέπεται κονδύλι 1,26 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία του νέου φορέα.
  4. Δημιουργείται Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  (Α.Α.Δ.Ε.) αντί της ΓΓΔΕ, εκτός του υπουργείου Οικονομικών.  Η Αρχή απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές παρά μόνον σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.
  5. Συστήνεται το νέο Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων όπου μεταφέρεται προς πώληση και αξιοποίηση η δημόσια περιουσία.

«Ουρά» τα περιφερειακά αεροδρόμια

Οι εκπλήξεις της κυβέρνησης δεν σταμάτησαν, όμως, μόνο εκεί. Το σχέδιο νόμου, από μόνο του ογκώδες και μπλεγμένο, συνοδεύτηκε και από τις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανεβάζοντας τον αριθμό των σελίδων που θα παραλάβουν οι βουλευτές σε 7.500!

Το συγκεκριμένο υλικό πρέπει εντός λίγων νυχτερινών ωρών να μελετήσουν οι εισηγητές και οι αγορητές των κομμάτων, προκειμένου να είναι έτοιμοι για τη συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, που ξεκινάει το μεσημέρι της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ολομέλεια θα εισαχθεί το Σάββατο και η ψήφισή του αναμένεται αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Πότε θα εφαρμόζεται ο «κόφτης»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, αν και η φημολογία ήθελε τον «κόφτη» να μην κατατίθεται στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο, αλλά να εντάσσεται μέχρι την Κυριακή -ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου-, τελικά η τροπολογία για τον «κόφτη» κατατέθηκε στη Βουλή περί τις 00:30 τη νύχτα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση έως την 31η Μαΐου κάθε έτους, στην οποία θα καταγράφει την πορεία του προϋπολογισμού και θα προβαίνει σε περικοπές έως 2% του ΑΕΠ ως εξής:

Από τις περικοπές εξαιρούνται κονδύλια για την κοινωνική προστασία (επιδόματα, δαπάνες υγείας, κ.λπ.) και κονδύλια που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις.