395
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επιδοτήσεις: €42 ευρώ η μέση ενίσχυση για το ρεύμα – €20 ευρώ για το φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 12:46
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επιδοτήσεις: €42 ευρώ η μέση ενίσχυση για το ρεύμα – €20 ευρώ για το φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 12:46

Μετά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα δέσμη μέτρων 400 εκατ. ευρώ στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας, και κατά την ανακοίνωση-εξειδίκευση των μέτρων νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια, ότι θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές πρώτης κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχους. Η ενίσχυση αφορά 4,2 εκατ. παροχές τον Ιανουάριο.

Η επιδότηση, συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα είναι κλιμακωτή ώστε να στηριχθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας. Για τις πρώτες 150 Kw/h κατανάλωσης ανά μήνα, θα επιδοτηθεί το 80% με 160 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επιδότηση εκτιμάται στα 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους.

Στο αέριο, επεκτείνεται η στήριξη σε όλη τη βιομηχανία και η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός προανήγγειλε επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ειδικά για τους πελάτες της ΔΕΠΑ η εταιρεία χορηγεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ άνα θερμική μεγαβατώρα και θα ζητηθεί ανάλογη στήριξη και για τους υπόλοιπους παρόχους, όπως είπε.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχεται στα 395 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης τον Φεβρουάριο, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη επιδότηση.

Πιο αναλυτικά:

Για τα νοικοκυριά

♦ Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού, εισοδήματος ή παρόχου. Οι επιδοτήσεις αφορούν περισσότερα από 4 εκατ. νοικοκυριά.

♦ Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος θα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh.

♦ Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 MWh.

♦ Η μέσα μηνιαία ενίσχυση διαμορφώνεται για κάθε νοικοκυριό στα 42 ευρώ.

♦ Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 54 ευρώ.

Για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

♦ Επιδοτούνται οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% του αυξημένου κόστους και θα αφορά τη συνολική κατανάλωση.

♦ Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh. Το σύνολο του κόστους επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

♦ Από τον Φεβρουάριο η επιδότηση θα διαμορφώνεται ανά επαγγελματικό κλάδο και ανάλογα με την έκθεση στο ενεργειακό κόστος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...