716
| INTIMEnews

Επίδομα καυσίμων: Πώς θα το πάρετε – bonus για όσους πληρώνουν στο βενζινάδικο με άυλη ψηφιακή κάρτα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 09:14
|INTIMEnews

Επίδομα καυσίμων: Πώς θα το πάρετε – bonus για όσους πληρώνουν στο βενζινάδικο με άυλη ψηφιακή κάρτα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 09:14

Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον νέο μειωμένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η τροπολογία για την επιδότηση καυσίμων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται οικονομική διευκόλυνση σε κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Για τους μήνες της παρ. 1, η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα ακόλουθα ποσά:

α) Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσικλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

β) σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

γ) τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών- μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

δ) τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πώς θα το πάρετε

Ο δικαιούχος, με κωδικούς taxisnet, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022. Μετά την ημερομηνία αυτή, η κάρτα θα καταργηθεί. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Πώς θα υποβάλετε αίτηση

Ο δικαιούχος, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, εισέρχεται στην εφαρμογή που σχεδιάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο gov.gr και αιτείται είτε τη έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του.

Για την επαλήθευση των στοιχείων του, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας ιδιωτικληγς χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, διαβιβάζονται στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ιδίως το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Στη συνέχεια, πιστώνεται το χρηματικό ποσό στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοπράς καυσίμων, ενώ δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων θα ανοίξει αρχές Απριλίου.

Πετρέλαιο κίνησης

Επίσης επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου κίνησης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 1η Απριλίου 2022 έως την 30η Απριλίου 2022. Το ύψος αυτής ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια ή τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

Χορηγείται επίσης αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά τον μήνα Απρίλιο 2022 στις υπηρεσίες ταξί, ήτοι επιχειρήσεις με κύριους ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01, όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022, συνολικού ύψους διακοσίων (200) ευρώ, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Η διάθεση του πετρελαίου κίνησης με μειωμένη τιμή για τους αυτοκινητιστές ξεκινά την επόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...