478
Απαιτούνται ειδικά μέτρα για την παραλαβή των φακέλων | ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ/IntimeNews

«Επιδημία» υπόπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 12:25
Απαιτούνται ειδικά μέτρα για την παραλαβή των φακέλων
|ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ/IntimeNews

«Επιδημία» υπόπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 12:25

Η αρχή έγινε χθες Πέμπτη με την παραλαβή σε επτά πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα υπόπτων φακέλων με άγνωστο – και ενδεχομένως επικίνδυνο – περιεχόμενο.

Σήμερα Παρασκευή, καταγράφονται ακόμη περισσότερα περιστατικά που έχουν οδηγήσει σε κινητοποίηση των Αρχών, αλλά χωρίς να κινδυνέψουν εργαζόμενοι στα ιδρύματα.

Φάκελος που προκάλεσε υποψίες για την προέλευση και το περιεχόμενό του εστάλη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, επιβεβαιώνει η Πρυτανεία του ιδρύματος.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο φάκελος περιήλθε ταχυδρομικώς στη γραμματεία της Πρυτανείας. Από τις εξωτερικές ενδείξεις διαπιστώθηκε ότι είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Επειδή είχαν προηγηθεί παρόμοιες ύποπτες αποστολές από τη συγκεκριμένη χώρα σε άλλα πανεπιστήμια, ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Το απόγευμα της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των αρχών παρέλαβαν τον φάκελο, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε σήμερα το πρωί με τα ΕΛΤΑ, ένας ακόμη ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Ο φάκελος έγραφε στα αγγλικά αντιπρύτανης, χωρίς να κατονομάζεται ο παραλήπτης.

Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία για την παραλαβή της ύποπτης αλληλογραφίας, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Για προληπτικούς λόγους τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο Νοσοκομείο, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον «Δημόκριτο».

Χθες Πέμπτη έφτασε ακόμη ένας φάκελος στα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα, με παραλήπτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τι έδειξε η ανάλυση

«Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες», οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης περιείχε ο φάκελος που εστάλη την Πέμπτη στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Πέρα από αυτόν στη Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία.

Τα γραμματόσημα που υποδεικνύουν ότι οι φάκελοι εστάλησαν από την Ινδία ενώ περιείχαν ένα περίεργο μήνυμα στα αγγλικά που αναφέρει: «Η τελική νίκη θα είναι του Ισλάμ αλλά όχι μέσω των Μουσουλμάνων».

Μεταξύ των αποδεκτών υπόπτων δεμάτων από την Ινδία ήταν και ο πρύτανης του ΤΕΙ Λαμίας. Δύο τέτοια πακέτα έφτασαν στις 28 Δεκεμβρίου στο ΤΕΙ, τα οποία άνοιξαν οι υπάλληλοι του ιδρύματος και διαπίστωσαν ότι απλώς περιλάμβαναν διαφημιστικό υλικό.

Ενας φάκελος, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος, εντοπίστηκε το πρωί και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Αμέσως μετά ειδοποιήθηκαν οι Αρχές και ήδη η Αστυνομία έλαβε μέτρα έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Τέλος, ένας ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε την Παρασκευή σε ιδιωτικό κολέγιο της Θεσσαλονίκης επί της οδού Εγνατία. Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για την παραλαβή του ενώ έχει κληθεί και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Ποιοι παρέλαβαν φακέλους

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί φάκελοι με χώρα αποστολής την Ινδία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Φάκελος εστάλη και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...