185
Επίδειξη απολυταρχισμού από τον Ερντογάν με ένα ακόμα «χτύπημα» κατά των πολιτικών του αντιπάλων | Twitter/@anadoluagency

Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν: έριξε στη φυλακή τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 15:40
Επίδειξη απολυταρχισμού από τον Ερντογάν με ένα ακόμα «χτύπημα» κατά των πολιτικών του αντιπάλων
|Twitter/@anadoluagency

Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν: έριξε στη φυλακή τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 15:40

Στις τουρκικές φυλακές οδηγήθηκαν τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης –δύο του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP και ένας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος– σε μία ακόμη επίδειξη δύναμης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό πεδίο.

Οι τρεις βουλευτές φυλακίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες μετά την άρση της ασυλίας τους από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Λεϊλά Γκιουβέν και Μούσα Φαρισογκουλαρί, του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), και τον Ενίς Μπερμπέρογλου, του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, oι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έξι και εννέα ετών αντίστοιχα, για συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί το ΗDP για δεσμούς με το ΡΚΚ), ενώ ο Μπερμπέρογλου του CHP καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και 10 μήνων, με την κατηγορία ότι έδωσε σε εφημερίδα βίντεο όπου εμφανίζονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να φορτώνουν όπλα και να τα μεταφέρουν στη Συρία.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, σχολίασε ότι η άρση ασυλίας των εν λόγω βουλευτών και η φυλάκισή τους αποτελεί «ένα ακόμη ανησυχητικό βήμα στην κατεύθυνση αυτού που μοιάζει να είναι μία ατέρμονη σειρά ενεργειών ενάντια στην αντιπολίτευση».