226
Καμένα αυτοκίνητα και ζημιές σε καταστήματα μετά τη μεγάλη πορεία | REUTERS/Benoit Tessier

Eπεισόδια στο Παρίσι σε διαδήλωση κατά του νόμου για την αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2020, 20:19
Καμένα αυτοκίνητα και ζημιές σε καταστήματα μετά τη μεγάλη πορεία
|REUTERS/Benoit Tessier

Eπεισόδια στο Παρίσι σε διαδήλωση κατά του νόμου για την αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2020, 20:19

Η γαλλική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που είχαν κατέβει στους δρόμους του Παρισιού σε κινητοποίηση κατά του νόμου που αφορά την ασφάλεια και, μεταξύ άλλων, εμποδίζει τη φωτογράφιση αστυνομικών.

Κουκουλοφόροι εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Εβαλαν ακόμη φωτιά σε υποκαταστήματα τραπεζών και αυτοκίνητα, ενώ έγραψαν συνθήματα σε προσόψεις καταστημάτων.

Η πορεία, που ξεκίνησε από την Πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο του Παρισιού, ήταν ογκώδης και στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν ειρηνική, ανέφερε το BBC. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν μέλη συνδικάτων, αλλά και μέλη των Κίτρινων Γιλέκων.

Αφορμή στάθηκε ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς, αλλά και το νομοσχέδιο περί «καθολικής ασφάλειας» που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και ο οποίος θεωρείται ότι περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγγέλλουν την αστυνομική βία.

Αντιθέτως, η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ότι ο νόμος θα προστατεύσει τους αστυνομικούς από διαδικτυακές παρενοχλήσεις.

Για το επεισόδιο με τον μουσικό παραγωγό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σοκαρισμένος και τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο και ντροπιαστικό». Οι τρεις αστυνομικοί που ενέχονται και εμφανίζονται στο βίντεο να ξυλοκοπούν τον Μισέλ Ζικλέρ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχει περάσει από τη Βουλή και τις επόμενες ημέρες από τη Γερουσία. Οι ποινές για τη φωτογράφιση αστυνομικών φτάνουν ως τη φυλάκιση για ένα έτος ενώ επιβάλλεται και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...