257
Σέρβοι πολίτες έκαψαν αυτοκίνητο της αστυνομίας του Κοσόβου | Twitter

Επεισόδια στο Κόσοβο – Σε μάχιμη ετοιμότητα οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 16:18
Σέρβοι πολίτες έκαψαν αυτοκίνητο της αστυνομίας του Κοσόβου
|Twitter

Επεισόδια στο Κόσοβο – Σε μάχιμη ετοιμότητα οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 16:18

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας το μεσημέρι της Παρασκευής και διέταξε την μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, σύμφωνα με τη σερβική δημόσια τηλεόραση.

Ο σέρβος πρόεδρος έδωσε την εντολή διότι στο βόρειο Κόσοβο επικρατεί ένταση λόγω της προσπάθειας του σερβικού πληθυσμού σε τέσσερις πόλεις να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Συγκεκριμένα, στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ ήχησαν οι σειρήνες το μεσημέρι και σέρβοι πολίτες δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτιρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις αυτές με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών».

Στην πόλη Ζβέτσαν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κατάφερε να απωθήσει τους Σέρβους και εισήλθε στο κτίριο. Στα επεισόδια, κάηκαν αυτοκίνητα.

Παράλληλα, περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κόσοβο μετέβησαν με λεωφορεία στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υποστήριξης του Βούτσιτς που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της απουσίας χιλιάδων Σέρβων από τον βορρά του Κοσόβου η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε την Παρασκευή να επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους.

Σημειώνεται ότι στις πόλεις αυτές διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϋκόταραν και εξελέγησαν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας.

Το αποτέλεσμα τον εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ενωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...