385
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε πρόσφατη παρουσία του στο Συντονιστικό | Menelaos Myrillas / SOOC

Επείγουσα ανακοίνωση από τον Χαρδαλιά: Υπό περιοριστικά μέτρα το Μπαϊράμι

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 08:40
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε πρόσφατη παρουσία του στο Συντονιστικό
|Menelaos Myrillas / SOOC

Επείγουσα ανακοίνωση από τον Χαρδαλιά: Υπό περιοριστικά μέτρα το Μπαϊράμι

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 08:40

Ο συναγερμός για την έξαρση της Covid-19 στην Ελλάδα έχει ήδη σημάνει. Η χώρα καταγράφει δεκάδες νέα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, η διασπορά στην κοινότητα αν και ήπια προς το παρόν είναι επιβεβαιωμένη και τα έκτακτα μέτρα κρίνονται πλέον όλο και πιο αναγκαία.

Το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση αιφνιδίασε τους ανά την Ελλάδα μουσουλμάνους ανακοινώνοντας, μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, αυστηρά περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στη μεγάλη γιορτή του Μπαϊραμιού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε αυτήν την ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά διάβασαν και έναν «μπούσουλα» για τις μεγάλες χριστιανικές γιορτές του Δεκαπενταύγουστου, με μέτρα που ενδεχομένως να εφαρμοστούν αν η κατάσταση με την επιδημία του κορονοϊού δεν αλλάξει προς το καλύτερο

Σε επείγουσα ανακοίνωση ενόψει της σημερινής (31 Ιουλίου) και αυριανής (1η Αυγούστου) μουσουλμανικής εορτής «Κουρμπάν Μπαϊράμ», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε τα εξής:

«Στις 31 Ιουλίου 2020 είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές των μουσουλμάνων, η εορτή για τη Θυσία του Αβραάμ, το Ιντ αλ Αντχα ή κουρμπάν μπαϊράμ.

Τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων για την εορτή της Θυσίας του Αβραάμ υπενθυμίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο μέσα στα Τζαμιά σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.34060, της οποίας η ισχύς έχει παραταθεί μέχρι την 21/8/2020, δηλαδή επιτρέπεται ένα άτομο ανά 5 τ.μ. και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε Τζαμιά που είναι μεγαλύτερα από 500 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 100 άτομα. Κάθε πιστός πρέπει να έχει μαζί του το δικό του χαλάκι προσευχής.

Απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσευχών σε δημόσιους χώρους και οι Δήμοι που έχουν παραχωρήσει χώρους για την πραγματοποίησή τους πρέπει άμεσα να ανακαλέσουν αμέσως τις σχετικές άδειες. Στα προαύλια των Τζαμιών επιτρέπεται να συγκεντρωθούν μέχρι 10 άτομα και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα.

Φυσικά, οι χειραψίες, τα χειροφιλήματα, η ανταλλαγή ασπασμών και εναγκαλισμών αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. Η προσευχή στο σπίτι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους.

Απαγορεύεται επίσης η συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων σε εορταστικά γεύματα ή δείπνα.

Ευχόμαστε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια πολλά για την αυριανή εορτή και επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε κάθε μέρα χαράς και προσευχής αφιερωμένη στον Θεό να μην μετατραπεί σε αιτία και εστία μετάδοσης του κορωνοϊού».