683
H Λίνα Μενδώνη στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επανεμφάνιση Μενδώνη στη Βουλή: Δική μου επιλογή ο Λιγνάδης – μήπως «γνώριζε» ο ΣΥΡΙΖΑ;

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 15:02
H Λίνα Μενδώνη στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επανεμφάνιση Μενδώνη στη Βουλή: Δική μου επιλογή ο Λιγνάδης – μήπως «γνώριζε» ο ΣΥΡΙΖΑ;

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 15:02

Εννέα ημέρες μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση Λιγνάδη και τέσσερις από τη μέρα που το θέμα συζητήθηκε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά εκείνη απουσίαζε από τα υπουργικά έδρανα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την εμφάνισή της την Δευτέρα στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει σε σχετική με τον προφυλακισμένο τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου.

Αποκρούοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυρία Μενδώνη περιέγραψε τόσο τη διαδικασία του διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη στην πρώτη σκηνή της χώρας το καλοκαίρι του 2019, αλλά και τις κινήσεις που έκανε αμέσως μόλις ήρθαν στο φως καταγγελίες για το πρόσωπό του.

Σχετικά με την διαδικασία διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη, η υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι αυτή έγινε με την ίδια διαδικασία που διορίστηκε και ο προηγούμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθηνού, επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον Ιανουάριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Άλλαξε τον νόμο για διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή; Όχι. Το 2016 αλλάζει ο νόμος. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εφάρμοσε; Όχι. Ανανέωσε τη θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή. Μετά από τρία χρόνια η κυρία Μυρσίνη Ζορμπά προκήρυξε τελικά τον διαγωνισμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου», σχολίασε η κυρία Μενδώνη για να υποστηρίξει ακολούθως, απευθυνόμενη προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι αυτή «η προκήρυξη έπασχε με ακυρότητα. Η διάταξη που εξεδόθη η προκήρυξη είχε ήδη καταργηθεί, απόδειξη της βιασύνης με την οποία την εκδώσατε. Η αλλαγή νομοθεσίας μετά τις εκλογές και η επαναπροκήρυξη της διαδικασίας θα καθυστερούσε την διαδικασία για 6-8 μήνες και η θέση θα έμενε ορφανή. Αρα, ο όλος προγραμματισμός θα έμενε στον αέρα. Σας θυμίζω ότι τότε δεν είχε ξεσπάει η πανδημία και ο προγραμματισμός για τον Πολιτισμό γινόταν κανονικά. Παράλληλα με τον διορισμό Λιγνάδη δήλωσα ότι παράλληλα με την θητεία του θα διορθωθεί το πλαίσιο και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός».

Οσον αφορά για την επιλογή Λιγνάδη, η υπουργός επέμεινε ότι ήταν δική της πρωτοβουλία, ακυρώνοντας με αυτή της τη δήλωση την παραφιλολογία που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι επρόκειτο για διορισμό που επιβλήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ηταν δική μου επιλογή. Δική μου επιλογή», τόνισε. «Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια».

Επειτα μάλιστα η κυρία Μενδώνη ξεδίπλωσε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πόσο καλές σχέσεις είχε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση με τον Λιγνάδη.

«Ο κ. Λιβαθινός που εσείς (στον ΣΥΡΙΖΑ) είχατε διορίσει δήλωσε ότι είναι τιμή του που τον διαδέχεται ο κ. Λιγνάδης».

«Το 2018 ο κ. Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του Προέδρου της Βουλής για εκδήλωση του Νέλσον Μαντέλα. Το δικό σας κόμμα τον κάλεσε στην Ευρωβουλή για να μιλήσει για πολιτισμό. Το 2020 έπαιζε σε παράσταση με τον κ. Λιγνάδη η δική σας υπουργός Πολιτισμού κυρία Κονιόρδου. Αν σας ρωτούσαμε αν γνωρίζατε την δράση του κ. Λιγνάδη όταν τον καλούσατε σε αυτές τις εκδηλώσεις τι θα μας λέγατε; Ότι δεν γνωρίζατε και θα έχετε δίκιο. Οπως δεν γνωρίζαμε και εμείς», τόνισε η υπουργός.

Επιστρέφοντας στο παρόν και όσον αφορά στην αποπομπή του κ. Λιγνάδη, η κυρία Μενδώνη είπε χαρακτηριστικά: «Οταν γνώρισα έπραξα αυτό που έπρεπε. Στις 18:20 δημοσιεύεται η σοκαριστική μαρτυρία του Νίκου Σ. Και πέντε ώρες μετά είχε φύγει από την θέση του. Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαλύπτει. Το έδειξαν οι χειρισμοί με την κυρία Μπεκατώρου κ.α. Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για το θέμα».

Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου της 19ης Φεβρουαρίου η κυρία Μενδώνη αναγνώρισε το λάθος της, αλλά επεσήμανε προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Με κατηγορείτε για δήθεν συγκάλυψη και από την άλλη ότι εξέδωσα δικαστική απόφαση εναντίον του Λιγνάδη. Και τα δύο δεν γίνεται. Αποφασίστε γιατί με κατηγορείτε. Εγώ το λάθος μου το αναγνωρίζω. Αναγνωρίστε και εσείς το άδικο της κριτικής σας».

Καταλήγοντας, επέκρινε όσους δεν μίλησαν έως τώρα για το ποιον του κ. Λιγνάδη, ιδίως όλοι αυτοί που λένε ότι γνώριζαν.

«Οποιος γνώριζε κακώς δεν μίλησε. Γιατί δεν με πήραν τηλέφωνο όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του; Όχι για να προστατέψουν εμένα αλλά για την προστασία του Εθνικού Θεάτρου. Γιατί δεν με ενημέρωσαν; Δεν είναι παράλογο να με εγκαλούν ενώ αυτοί γνώριζαν και σιώπησαν; Μην μετατρέψουμε ένα σοβαρό θέμα σε τοξική λασπολογία», είπε η υπουργός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...