685
| Menelaos Myrillas / SOOC

Επαναδιαπραγμάτευση βλέπει η ΝΔ 

Επαναδιαπραγμάτευση βλέπει η ΝΔ 

Σφοδρή κριτική ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στον απόηχο των αποτελεσμάτων του Eurogroup. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της και για αυτό ζητάμε να φύγει, όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο» τόνισε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ταπεινή συνθηκολόγηση εξηγώντας ότι από τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προέκυψε πως δεν υπάρχει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς εκκρεμούν προαπαιτούμενα, που αφορούν στο Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ερωτηθείς δε για το πως η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των δανειστών, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επεσήμανε πως η κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα «σύστημα εγγυήσεων πρωτοφανές για τα μνημονιακά δεδομένα», ενώ δεν απέκλεισε να παρακαμφθεί εκ νέου η Βουλή, μέσω της προσφιλούς τακτικής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιπλέον, διαπίστωσε πως η Αθήνα έχει λαμβάνειν τα μισά χρήματα από όσα προέβλεπε η αρχική συμφωνία (7,5 δισ. ευρώ έναντι 15) και επετέθη στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας ότι επεβλήθησαν στην ελληνική κοινωνία άδικα και αχρείαστα μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλισθεί μία συγκεκριμένη δέσμευση για την διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στη ΝΔ είναι ειλημμένη η απόφαση βελτίωσης ή τροποποίησης εξαιρετικά προβληματικών -όπως χαρακτηρίζονται- πτυχών της συμφωνίας κυβέρνησης – εταίρων, ωστόσο, η συγκεκριμένη προσπάθεια πρέπει σε κάθε περίπτωση να ισορροπεί μεταξύ του επιθυμητού και του εφικτού, αλλά να μην παραγνωρίζει και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η λεωφόρος Συγγρού έχει ήδη βάλει στο μικροσκόπιο της τη λεόντειο -όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κουμουτσάκος- συμφωνία για το Υπέρταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν ακόμη και την ύπαρξη ποινικών ευθυνών, πλην όμως η συζήτηση περί εξεταστικής ή ακόμα και προανακριτικής επιτροπής είναι σε κάθε περίπτωση πρόωρη.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επέμεινε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απαράδεκτη και τόνισε ότι η ΝΔ «θα ξαναδεί το θέμα με αίσθημα υπευθυνότητας, όταν γίνει κυβέρνηση. Παρέπεμψε, μάλιστα, στην πρόσφατη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Εμείς πιστεύουμε στην απελευθέρωση της οικονομίας, αλλά τέτοιο Υπερταμείο σε εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές να ζητήσουν και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον, όταν γίνουμε κυβέρνηση, διότι όταν λήξει αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε τη χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια».

Υπό αυτές τις συνθήκες, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ραντεβού Μητσοτάκη – Μέρκελ στις 30 Μαΐου στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Ό,τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό, τα ίδια επισημαίνει και στους συνομιλητές του στο εξωτερικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, ωστόσο έμπειροι κομματικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες ή και τις παγίδες, που έχει η ροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένες έστω πτυχές της νωπής ακόμη συμφωνίας.

Γαλάζια στελέχη, που γνωρίζουν τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν παραγνωρίζουν την ικανοποίηση ακόμη και συντηρητικών κύκλων των Βρυξελλών για την «προθυμία» του κ. Τσίπρα να συμφωνεί σε ρυθμίσεις, στις οποίες αντιτέθηκε η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιμένουν πάντως ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, που έχει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την εμπέδωση της ανάκαμψης στη χώρα, παραπέμποντας στην αναλογία 4 – 2 ( ρυθμός ανάπτυξης – πλεόνασμα ), που μόλις προσφάτως πρότεινε από το βήμα της Βουλής. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ανγκελα Μέρκελ θα συζητήσουν, εξάλλου και για το Προσφυγικό, στον απόηχο της νέας αμφιθυμίας, που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά.

Σε κομματικό επίπεδο, το Σάββατο συγκαλείται η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκειμένου να κλείσει και η τελευταία μετασυνεδριακή εκκρεμότητα, αυτή της ανάδειξης της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του προέδρου της ΝΔ θα περιστραφεί γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις με τον κ. Μητσοτάκη να ζητά από την βάση του κόμματος να παραμείνει σε εγρήγορση εν όψη ενός απρόβλεπτου και σε κάθε περίπτωση θερμού Φθινοπώρου, όπως θα πει χαρακτηριστικά. Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει το διάστημα του καλοκαιριού και με πυκνές και στοχευμένες περιοδείες εντός και εκτός Αττικής θα επιχειρήσει να επανασυνδέσει τη ΝΔ με τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που υφίστανται τις δυσμενέστατες συνέπειες του 3ου και 4ου Μνημονίου των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου και τα οποία γύρισαν την πλάτη στο κόμμα του κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...