382
Στόχος των γιατρών ήταν να μην πειράξουν τις δομές του εγκεφάλου που κινούν το δεξί χέρι της | YouTube

Επαιζε βιολί ενόσω τής αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 23:48
Στόχος των γιατρών ήταν να μην πειράξουν τις δομές του εγκεφάλου που κινούν το δεξί χέρι της
|YouTube

Επαιζε βιολί ενόσω τής αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 23:48

Εχει παίξει βιολί μπροστά στα μάτια –και τα αυτιά– εκατομμυρίων θαυμαστών της. Η Ντάγμαρ Τέρνερ είναι 53 ετών και έχει λάβει συμμετοχή σε εκατοντάδες παραστάσεις ως βιολονίστα. Κανείς όμως δεν την είχε προετοιμάσει γι’ αυτό που της συνέβη πρόσφατα.

Η Τέρνερ κλήθηκε να παίξει με το βιολί της το «Summertime» του Τζορτζ Γκέρσουιν, κατά τη διάρκεια επέμβασης ανοιχτού εγκεφάλου, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Οχι όμως κατά την επέμβαση εγκέφαλου κάποιου άλλου, αλλά του δικού της. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο από τους νευροχειρουργούς, προκειμένου να της αφαιρέσουν τον όγκο, χωρίς να αγγίξουν άλλες λειτουργικές δομές του εγκεφάλου.

Και βέβαια, το πιο σημαντικό από όλα ήταν να διατηρήσουν την ικανότητά της να κινεί το αριστερό της χέρι και να μη χρειασθεί να εγκαταλείψει το πάθος της για τη μουσική.

Η Τέρνερ, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων από τη νήσο Γουάιτ, έπαιζε βιολί σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου στον πρόσθιο λοβό του εγκεφάλου, μία περιοχή που ελέγχει την ακρίβεια των κινήσεων στο χέρι.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο King’s College του Λονδίνου και οι νευροχειρουργοί χρησιμοποίησαν μία τεχνική που τους επιτρέπει να εντοπίζουν με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο τις ζώνες του εγκεφάλου που ευθύνονται για την κίνηση των χεριών, έτσι ώστε αυτή να μην επηρεασθεί από την αφαίρεση του όγκου.

Η πρόταση έγινε από τον καθηγητή νευροχειρουργικής Κεϊούμαρς Ασκάν, ο οποίος ζήτησε να χαρτογραφηθεί πρώτα ο εγκέφαλος της Τέρνερ, κατόπιν να ανοίξουν το κρανίο της και να την αφήσουν να παίζει κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

«Για πρώτη φορά επιτρέψαμε σε ασθενή να παίζει μουσικό όργανο. Κατορθώσαμε να αφαιρέσουμε το 90% του όγκου, συμπεριλαμβανομένων και των ύποπτων για επιθετική δραστηριότητα περιοχών του, ενώ διατηρήθηκε η πλήρης λειτουργία του αριστερού χεριού της», συμπλήρωσε ο Ασκάν.

«Πραγματοποιούμε περίπου 400 επεμβάσεις αυτού του τύπου κάθε χρόνο, διαδικασία που προβλέπει συχνά να ξυπνάμε τους ασθενείς και να μας απαντούν σε ερωτήσεις, ώστε να ελέγξουμε το επίπεδο συνείδησης και τον λόγο. Ομως για πρώτη φορά αφήσαμε κάποιον να παίζει όργανο» εξηγεί ο Ασκάν.

«Η ιδέα να χάσω τη δυνατότητα να παίζω, μου ράγιζε την καρδιά. Το βιολί είναι το πάθος μου, παίζω από 10 ετών», τόνισε η Τέρνερ, η οποία διαγνώσθηκε από το 2013 με όγκο στον εγκέφαλο, ο οποίος εξελισσόταν αργά. Η ίδια ζήτησε να υποβληθεί σε επέμβαση όταν ο όγκος είχε μεγαλώσει αρκετά και απειλούσε δομές του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...