629
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων προωθεί η Κεραμέως

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 11:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/10/2019, 13:45

Επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων προωθεί η Κεραμέως

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 11:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/10/2019, 13:45

Είναι μια λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα χιλιάδων ελλήνων σπουδαστών. Αλλά κάποιοι –κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ– βλέπουν και μια απόπειρα εξίσωσης των ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολέγια δια της πλαγίας οδού… Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Αλλά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται αποφασισμένη: θα εισάγει άμεσα προς ψήφιση μια τροπολογία που θα προβλέπει διαδικασίες για «εξπρές» αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων.

«Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων» δήλωσε η κυρία Κεραμέως στον Real FM. «Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια».

Η τροπολογία για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων ήδη κατατέθηκε από την υπουργό προς επεξεργασία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Η τροπολογία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, όχι αναγκαστικά του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα.

Σε αυτήν προβλέπεται αντικατάσταση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) με ένα νέο πιο ευέλικτο σχήμα που θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων, κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στο ΣΑΕΠ έχουν «μπλοκάρει» περίπου 3.000 αιτήσεις υποψηφίων.

Σε άλλο ρεπορτάζ, του «Ελεύθερου Τύπου», αναφέρεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι απόφοιτοι είχαν ταλαιπωρηθεί με χρονοβόρες διαδικασίες και τη λίστα αναμονής να περιλαμβάνει χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις. Στα κολέγια φοιτούν κατά μέσο όρο περίπου 18.000 σπουδαστές.

Επισημαίνεται δε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε πριν από μερικούς μήνες μία διάταξη που όπως ανακοίνωνε διθυραμβικά θα «έβγαζε από την ομηρία χιλιάδες αποφοίτους» και προέβλεπε ταχύτερες διαδικασίες στην επαγγελματική ισοδυναμία των τίτλων σπουδών των αποφοίτων κολεγίων. Ωστόσο εκείνη η ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κολέγια, τα οποία κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση για αποκλεισμούς και θολά σημεία.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», υπάρχουν σημεία της διάταξης που θα «ξεμπλοκάρουν» τα κωλύματα που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, η οποία απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, ενώ δημιουργούσε προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες (π.χ. ΗΠΑ). Τα κολέγια επιθυμούν την άρση των παραπάνω αποκλεισμών, καθώς και την αναγνώριση του πτυχίου από το Δημόσιο. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διόρθωση των αποκλεισμών, ενώ σχετικά με το Δημόσιο, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν.

Η ίδια η κυρία Κεραμέως πάντως, είχε αναφερθεί από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της στο θέμα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λειτουργούν κάποια κολέγια που δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει σε αυτό και να ασχοληθεί και με το καθεστώς των κολεγίων. Έχουμε σχέδιο και θα μελετήσουμε συνολικά το πλαίσιο των κολεγίων».

Σε δηλώσεις του στο esos.gr ο Βασίλης Δασκαλάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων (που εκπροσωπεί 11 σχολές), είπε: «Η διάταξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου   να μην πεδεύονται χωρίς λόγο οι απόφοιτοί  μας».

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επαναφέρεται η δυνατότητα αναγνώρισης της εν λόγω επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών.

Αναλυτικά, η σχετική ενημέρωση του υπουργείου αναφέρει:

«Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που θα εισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή προσεχώς, επαναφέρεται η δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Περαιτέρω, διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει. Επίσης, διευκολύνεται διαδικαστικά η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων. Σημειωτέον ότι οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται από τη σημερινή λειτουργία του ΣΑΕΠ, θέτουν ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη-μέλη από το ενωσιακό δίκαιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...