412
Επίσημη ενημέρωση για τα πειραματικά φάρμακα του κορονοϊού εξέδωσε ο ΕΟΦ | Intime

ΕΟΦ: Μόνο πέντε φάρμακα και δύο εμβόλια δοκιμάζονται για τον κορονοϊό παγκοσμίως

Επίσημη ενημέρωση για τα πειραματικά φάρμακα του κορονοϊού εξέδωσε ο ΕΟΦ
|Intime

ΕΟΦ: Μόνο πέντε φάρμακα και δύο εμβόλια δοκιμάζονται για τον κορονοϊό παγκοσμίως

Κανένα από τα φάρμακα που έχουν βρεθεί και δοκιμάζονται τους τελευταίους μήνες δεν έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του κορονοϊού και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Πρόκειται για φάρμακα που βρίσκονται σε πανεπιστήμια, ερευνητικά εργαστήρια και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, για τα οποία έχει ζητήσει και έχει λάβει ενημέρωση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Επειτα από επικοινωνία που είχε ο ΕΟΦ με τον ΕΜΑ, ανακοινώνει ότι μέχρι την Τετάρτη μόνο δύο εμβόλια και πέντε φάρμακα ή συνδυασμοί φαρμάκων, έχουν προκριθεί σε φάση κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΦ, «η υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης και της έγκρισης αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπειών και εμβολίων κατά της COVID-19 αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του ΕΜΑ, ώστε να σωθούν ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, ο Οργανισμός έχει έρθει σε επαφή με πολλούς φορείς που αναπτύσσουν φάρμακα και η ανάπτυξη αρκετών θεραπειών είναι σε εξέλιξη».

Οι υποψήφιες θεραπείες για τις οποίες διεξάγονται κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους στην Covid-19 είναι:

  • Remdesivir (ερευνητικό)
  • Συνδυασμός λοπιναβίρης με ριτοναβίρη (επί του παρόντος εγκεκριμένα ως ένα σκεύασμα κατά του HIV).
  • Χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη (επί του παρόντος εγκεκριμένες σε εθνικό επίπεδο ως θεραπείες κατά της ελονοσίας και συγκεκριμένων αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Ιντερφερόνες για συστηματική χορήγηση και συγκεκριμένα ιντερφερόνη βήτα (επί του παρόντος εγκεκριμένη για τη θεραπεία ασθενειών όπως η πολλαπλή σκλήρυνση)
  • Mονοκλωνικά αντισώματα με δράση έναντι παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος
Εμβόλια

Ο ΕΜΑ είχε επίσης συζητήσεις με φορείς που αναπτύσσουν δεκάδες υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό.

Μόνο δύο από αυτά βρίσκονται ήδη σε κλινικές μελέτες φάσης Ι, οι οποίες είναι οι πρώτες κλινικές μελέτες που απαιτούνται και διεξάγονται σε υγιείς εθελοντές.

Με βάση τις πληροφορίες που είναι επί του παρόντος διαθέσιμες και την προηγούμενη εμπειρία με χρονικά πλαίσια ανάπτυξης εμβολίων, ο ΕΜΑ εκτιμά ότι μάλλον θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα έτος πριν να είναι έτοιμο για έγκριση ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες για να δοθεί σε ευρεία χρήση.

Ο EMA χαιρετίζει την έναρξη μεγάλων κλινικών δοκιμών οι οποίες είναι απαραίτητες για να συγκεντρωθούν αδιάσειστα δεδομένα, απαραίτητα για να εδραιωθεί η τεκμηρίωση για το ποια φάρμακα πράγματι δρουν.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η κατάλληλη συμβουλή σε επαγγελματίες του χώρου της υγείας και ασθενείς και θα διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές που κατευθύνει η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του ΕMA (CHMP), όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...