322
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Henry Nicholls

ΕΟΦ: Δεν αποσύρονται εμβόλια της AstraZeneca από την Ελλάδα

Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Henry Nicholls

ΕΟΦ: Δεν αποσύρονται εμβόλια της AstraZeneca από την Ελλάδα

Δεν πρόκειται να αποσυρθούν προληπτικά παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca από την Ελλάδα, ούτε και από άλλες χώρες, καθώς, όπως αποδείχθηκε, τα περιστατικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και ως εκ τούτου τα εμβόλια θεωρούνται ασφαλή.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός  Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Ο συναγερμός είχε χτυπήσει πριν από δύο ημέρες στην Αυστρία, όπως μετέδωσε το Reuters, καθώς μία 49χρονη νοσηλεύτρια πέθανε μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και μία 35χρονη υπέστη πνευμονική εμβολή, αλλά σήμερα είναι καλά στην υγεία της. Και τα δύο περιστατικά οφείλονταν σε παθήσεις που αφορούν την πηκτικότητα του αίματος.

Επειδή όμως και οι δύο γυναίκες έκαναν εμβόλιο από την ίδια παρτίδα (ABV5300) της AstraZeneca, η Αυστρία προχώρησε την Κυριακή προληπτικά σε απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας. Το ίδιο έκανε την Τρίτη και Λετονία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Πρακτορείου Ειδήσεων της Λετονίας (LETA), η Λετονία είχε παραλάβει 9.600 δόσεις της συγκεκριμένης παρτίδας και μόνο οι 1.190 από αυτές δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη. Οι υπόλοιπες χορηγήθηκαν χωρίς να καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας σε πολίτη.

Το LETA αναφέρει ότι η παρτίδα με τις 1,6 εκατομμύριο δόσεις έχουν προωθηθεί σε 17 χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός  Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...