628
| Shutterstock

Ενωση Θεατρικών Παραγωγών: «Ενισχύστε το θέατρο, γιατί χανόμαστε»

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 23 Οκτωβρίου 2020, 17:32
|Shutterstock

Ενωση Θεατρικών Παραγωγών: «Ενισχύστε το θέατρο, γιατί χανόμαστε»

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 23 Οκτωβρίου 2020, 17:32

Τα πράγματα είναι απλά, λέει η συσταθείσα στα δύσκολα, εν μέσω κορονοϊού, Ένωση Θεατρικών Παραγωγών. Με πληρότητες της τάξης του 30% ή και του 50% κανένας θεατρικός παραγωγός δεν «βγαίνει». Και άρα το θέατρο κινδυνεύει να… μην υπάρχει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πιστεύουν οι ίδιοι και το «φωνάζουν» (με «κραυγή αγωνίας», όπως σημειώνεται) προς την Πολιτεία με λεπτομερή ανακοίνωσή τους, το θέατρο μπορεί να υπάρξει μόνον αν στηριχθεί κρατικά.

Αν επιδοτηθεί για τις άδειες θέσεις. Αν περιοριστούν τα έξοδα, ειδικά προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν παραμείνει το μίσθωμα μειωμένο κατά 40% (όπως θεσμοθετήθηκε εν μέσω πανδημίας) και μέσα στο 2021.

Την επιστολή, προς την Πολιτεία και τον Πρωθυπουργό, υπογράφει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ. (Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, που δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, αλλά καλύπτει μεγάλο μέρος της θεατρικής αγοράς). Ήτοι, οι Διονύσης Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Βαλτινός, Μιχάλης Αδάμ, Γεράσιμος Σκαφίδας, Νίκος Αρτικόπουλος, Μίλτος Σωτηριάδης και Παναγιώτης Γεώργας.

Από την αρχή, στην επιστολή, είναι σαφές: «Καμία θεατρική παραγωγή δεν είναι βιώσιμη με ποσοστά πληρότητας 30% ή ακόμη και 50% – δηλαδή τα όρια που τέθηκαν στις ανακοινώσεις τις 12 Οκτωβρίου».

Δηλώνεται δε, επίσης σαφώς, ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα χωρίς δραστηριότητα, ενώ ακόμα και οι λίγες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν καλοκαιρινές παραστάσεις ανά την Ελλάδα, γνώρισαν νέες σημαντικές ζημιές.

Η Ένωση ζητά επιδότηση του 40% των θέσεων των θεάτρων, επιδότηση 5.000.000 € για τις θεατρικές επιχειρήσεις με βάση το προσωπικό που απασχολούσαν στις αρχές Μαρτίου, απαλλαγή των δημοτικών τελών μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και πάγωμα των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των θεατρικών επιχειρήσεων.

«Πέρασαν πάνω από 7 μήνες από την ημερομηνία που λόγω της πανδημίας, τα θέατρα σταμάτησαν τη λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής», αναφέρεται στην επιστολή – ανακοίνωση.

«Οι θεατρικές επιχειρήσεις, από τις πλέον πληττόμενες, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, βρίσκονται σε οριακό σημείο». Προσθέτοντας ότι με τα ποσοστά 30%, ακόμη και 50% στην πληρότητα των θεάτρων, «όσοι θεατρικοί παραγωγοί επιλέξουν να πραγματοποιήσουν παραγωγές τη σεζόν 2020-2021, γνωρίζουν ότι θα είναι ζημιογόνες».

Και ακολουθούν τα αιτήματα:

  • Επιδότηση του 40% των θέσεων των θεάτρων, με 15€ ανά θέση και για έως και 8 παραστάσεις την εβδομάδα. Ο αριθμός των θέσεων θα προκύπτει από τις άδειες λειτουργίας των θεάτρων. Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι όσοι είχαν ενεργή θεατρική παραγωγή στις 8/3/2020. Σε περίπτωση lockdown και για όσο διάστημα ισχύσει αυτό, να υπάρξει επιδότηση του 25% των θέσεων των θεάτρων και για 8 παραστάσεις ανά εβδομάδα.
  • Επιδότηση του 25% των θέσεων των θεάτρων που θα παραμείνουν κλειστά για τη σαιζόν 2020-2021, και για 8 παραστάσεις ανά εβδομάδα.
  • Επιδότηση ποσού 5.000.000 € για τις θεατρικές επιχειρήσεις με βάση το προσωπικό που απασχολούσαν στις 8/3/2020. Πιο συγκεκριμένα η επιδότηση για κάθε επιχείρηση θα υπολογίζεται με βάση την αναλογία του αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης αυτής στις 8/3/2020, σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων κατά την ίδια ημερομηνία, του συνόλου των επιχειρήσεων που είναι δικαιούχοι. Δικαιούχοι θα είναι όσες επιχειρήσεις είχαν ενεργή θεατρική παραγωγή στις 8/3/2020.
  • Να υπάρξει απαλλαγή των δημοτικών τελών όχι μόνο για το διάστημα που υπήρχε η απαγόρευση λειτουργίας των θεάτρων, αλλά ολόκληρο το διάστημα μέχρι τις 30/4/2021.
  • Πάγωμα των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των θεατρικών επιχειρήσεων έως τις 30/4/2021. Το πάγωμα θα πρέπει να αφορά τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τις ρυθμισμένες υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις που έχουν παραταθεί από τα πλαίσια στήριξης λόγω της πανδημίας.
  • Παροχή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας έως τις 30/4/2021 σε όσες επιχειρήσεις ήταν ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες στις 8/3/2020.
  • Διατήρηση της έκπτωσης του 40% για τις μισθώσεις θεατρικών χώρων, έως τις 30/4/2021.

Οι ανωτέρω υπ’ αριθμόν 5, 6 και 7 ελαφρύνσεις, να ισχύσουν και για όσους υπήρξαν εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία σε θεατρική επιχείρηση κάποια στιγμή εντός του διαστήματος από 1/10/2019 έως και 30/4/2021».

Καταλήγοντας: «Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα του θεατρικού κλάδου καθώς και την κραυγή αγωνίας του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...