246
Ο Αλεξάντρ Μπεναλά στο δικαστήριο | REUTERS/Benoit Tessier

Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 19:18
Ο Αλεξάντρ Μπεναλά στο δικαστήριο
|REUTERS/Benoit Tessier

Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 19:18

Ενας πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας, ο Αλεξάντρ Μπεναλά, εμφανίστηκε τη Δευτέρα σε δικαστήριο του Παρισιού, προκειμένου να δικαστεί με την κατηγορία ότι ξυλοκόπησε διαδηλωτές την Πρωτομαγιά του 2018, περιστατικό που πυροδότησε την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος και η ομάδα του στο Ελιζέ βρέθηκαν στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων εκείνη την εποχή, διότι δεν είχαν απομακρύνει αμέσως τον Μπεναλά. Ο σωματοφύλακας απολύθηκε έξι εβδομάδες αργότερα, όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο με το περιστατικό.

Η δίκη, η οποία λαμβάνει χώρα μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2022, θα φέρει ξανά στο προσκήνιο μια υπόθεση που αποτέλεσε για μήνες «πονοκέφαλο» για τον Μακρόν, καθώς κατηγορήθηκε ότι άργησε πολύ να διαχειριστεί το πρόβλημα από άνθρωπο στο στενό περιβάλλον του.

Μπροστά στην «υπόθεση Μπεναλά», ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε τις κατηγορίες των επικριτών του, υποστηρίζοντας πως το Ελιζέ δεν επιδίωξε να τον προστατεύσει. Ανέλαβε πάντως την ευθύνη για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Στο βίντεο διακρινόταν ο Μπεναλά να επιτίθεται σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια επιχείρησης ελέγχου από την αστυνομία.

Αν και του είχε επιτραπεί να παρίσταται ως παρατηρητής, εκείνος κατέληξε να συμμετέχει στην επιχείρηση, φορώντας αστυνομικό κράνος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «υπέπεσε σε σφάλμα», όμως υποστήριξε ότι ήθελε απλά να βοηθήσει την αστυνομία και δεν έκανε τίποτα παράνομο.

Ο 30χρονος Αλεξάντρ Μπεναλά δικάζεται, επίσης, με την κατηγορία ότι κατείχε παράνομα και χρησιμοποίησε διπλωματικά διαβατήρια. Είχε δηλώσει σε επιτροπή της Γερουσίας πως πίστευε ότι μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, όμως έκανε λάθος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...