365
Η κόρη του ιδρυτή της Huawei, Μένγκ Γουάνζου | Reuters

Για απάτη κατηγορείται η κληρονόμος της Huawei – Καμία εμπλοκή δηλώνει ο Τριντό

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 19:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/12/2018 23:28
Η κόρη του ιδρυτή της Huawei, Μένγκ Γουάνζου
|Reuters

Για απάτη κατηγορείται η κληρονόμος της Huawei – Καμία εμπλοκή δηλώνει ο Τριντό

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 19:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/12/2018 23:28

Ενώπιον δικαστηρίου του Βανκούβερ παρουσιάστηκε την Παρασκευή το απόγευμα (Παρασκευή πρωί, ώρα Καναδά) η 46χρονη Μενγκ Γουανζού, οικονομική διευθύντρια της κινεζικής Huawei Technologies, που συνελήφθη στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Στην κληρονόμο του κινεζικού κολοσσού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η Μενγκ φέρεται ότι είπε ψέματα σε πολλές τράπεζες αναφορικά με μια θυγατρική της Huawei ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην ιρανική αγορά, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Η Μενγκ, αυτοπροσώπως, είχε πει σε Αμερικανούς τραπεζίτες ότι ο κινεζικός κολοσσός δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία Skycom μολονότι «η Skycom είναι η Huawei», όπως ανέφερε ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια αυτής της ακρόασης.

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην γίνει δεκτό το αίτημα της 46χρονης, που ζητούσε να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο υποστηρίζει πως δεν έχει στα χέρια του καμία ένδειξη για παρανομία εκ μέρους της διευθύντριας οικονομικών της εταιρείας και κατηγορεί την Ουάσιγκτον για ολομέτωπη επίθεση κατά των κινεζικών κολοσσών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που επί χρόνια κατηγορεί για δήθεν κατασκοπεία.

Όπως τονίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η σύλληψή της πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία έρχεται να ρίξει βαριά τη σκιά της όχι μόνο στις σινο-αμερικανικές σχέσεις σε μία περίοδο κατά την οποία υποτίθεται γινόταν προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, αλλά και στις σχέσεις Καναδά-Κίνας, με το Πεκίνο να κατηγορεί την κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό πως «υπαναχώρησε στις αμερικανικές πιέσεις».

Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση την Παρασκευή το πρωί είπε ότι «η κυβέρνησή μας δεν είχε καμία εμπλοκή στη σύλληψη» και τόνισε πως «η όλη υπόθεση δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη.

«Η καναδική δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα δίχως εξωτερικές πιέσεις», έσπευσε να ξεκαθαρίσει.

Η 46χρονη συνελήφθη πριν λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ.

Να τονίσουμε εδώ πως η Huawei έχει ήδη αποκλειστεί από την αμερικανική αγορά, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία της έχουν απαγορεύσει να χτίσει δίκτυα 5G στο έδαφός τους, ενώ το «όχι» στον κινεζικό κολοσσό ετοιμάζεται να πει και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, για το λόγο αυτό και πριν λίγες ώρες η Huawei έκανε δεκτές τις απαιτήσεις των βρετανικών αρχών ασφαλείας για την ανάπτυξη δικτύων 5G στη χώρα, σε μία προσπάθεια να μην χάσει ακόμη μία μεγάλη αγορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...