336
To USS Samuel B Roberts είναι ένα από τα θρυλικά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ | Facebook

Εντοπίστηκε σε βάθος 7 χλμ. το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 17:58
To USS Samuel B Roberts είναι ένα από τα θρυλικά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ
|Facebook

Εντοπίστηκε σε βάθος 7 χλμ. το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 17:58

Ο τεξανός πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Βίκτορ Βέσκοβο που στην πορεία έγινε δισεκατομμυριούχος έχει αφιερωθεί στην εξερεύνηση των ωκεανών.

Με προηγμένα βαθυσκάφη πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια καταδύσεις στα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών συμμετέχοντας σε διαφόρων ειδών επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές. Η τελευταία είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό του βαθύτερου ναυαγίου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Η πλώρη του USS Samuel B Roberts. (Caladan Oceanic/EYOS expeditions)

Πριν από ένα χρόνο ο Βέσκοβο είχε ανακαλύψει σε βάθος 6.460 μέτρων στη Θάλασσα των Φιλιππίνων το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Johnston» που χτυπήθηκε από ιαπωνικό πολεμικό τον Οκτώβριο του 1944. Η ανακάλυψη αποτέλεσε ταυτόχρονα και το βαθύτερο ναυάγιο που είχε εντοπιστεί μέχρι τότε.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC o Βέσκοβο εντόπισε άλλο ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην ίδια θαλάσσια περιοχή το οποίο βρίσκεται σε βάθος 6.895 μέτρων και αναδεικνύεται έτσι ως το βαθύτερο ναυάγιο που γνωρίζουμε.

Πρόκειται για το «USS Samuel B Roberts» που βυθίστηκε στην ίδια ναυμαχία με το «USS Johnston» στο νησί Λέιτε, στη μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες το USS Samuel B Roberts είχε ένα ηρωικό τέλος αφού αν και είχε ξεμείνει από πυρομαχικά και είχε περικυκλωθεί από πολλά γιαπωνέζικα πλοία κατάφερε να τους προκαλέσει σοβαρές ζημιές πριν τελικά βυθιστεί.

Στο πλοίο υπήρχε πλήρωμα 224 ατόμων 89 εκ των οποίων σκοτώθηκαν. Οι υπόλοιποι μπήκαν σε σωσίβιες λέμβους και διασώθηκαν μετά από δύο ημέρες.

Ο Βίκτορ Βέσκοβο δείχνει το βαθυσκάφος με το οποίο εντόπισε το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο. (Caladan Oceanic/EYOS expeditions

«Οι ναύτες πήγαν στην μάχη γνωρίζοντας ότι πιθανότατα δεν θα επέστρεφαν. Συνηθίζουμε να λέμε ότι το ατσάλι δεν λέει ψέματα και ότι τα ναυάγια αυτών των πλοίων είναι οι τελευταίοι μάρτυρες των μαχών στις οποίες πολέμησαν» δηλώνει ο Βέσκοβο. Το κουφάρι του πλοίου βρίσκεται σε καλή κατάσταση με εμφανή τα χτυπήματα που δέχτηκε από τα ιαπωνικά κανόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...