Αεροφωτογραφία των ερειπίων της άγνωστης αρχαίας πόλης στο Ισραήλ που αποτελούσε το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής | Israel Antiquities Authority
Επικαιρότητα

Εντοπίστηκε «η Νέα Υόρκη της εποχής του χαλκού»

Ανακαλύφθηκαν τα ερείπια μιας άγνωστης αρχαίας πόλης στο Ισραήλ η οποία ήταν μητρόπολη της εποχής της: δέκα φορές μεγαλύτερη από την Ιεριχώ και με πλήρη και οργανωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό
Protagon Team

Τα έργα κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου σε απόσταση 50 χλμ από το Τελ Αβίβ έφεραν στο φως τα ερείπια αλλά και ένα τεράστιο πλήθος ευρημάτων από μια άγνωστη μέχρι σήμερα πόλη που υπήρχε στην περιοχή πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Η πόλη ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους En Esur. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα μέχρι τώρα ευρήματα είχε πληθυσμό έξι χιλιάδων ατόμων.

Αν και υπήρχαν εκείνη την εποχή μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις στην Αίγυπτο και στην Μεσοποταμία εντούτοις η En Esur αποτελούσε μια μητρόπολη για την περιοχή του Ισραήλ. Το πιο βασικό: είχε οργανωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό για αυτό και οι αρχαιολόγοι την χαρακτηρίζουν ως την «Νέα Υόρκη της εποχής του χαλκού». Σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουν αναλάβει τις ανασκαφές ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από την Ιεριχώ και τις άλλες μεγάλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής.

Ορισμένα από τα χιλιάδες αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα ερείπια της αρχαίας πόλης στο Ισραήλ

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Newsweek η πόλη ήταν σχεδιασμένη σε συνοικίες, πλατείες και δημόσιους χώρους συνάθροισης των πολιτών. Υπήρχαν μεγάλες αποθήκες τροφίμων ενώ οι δρόμοι της ήταν κατασκευασμένοι έτσι ώστε να εμποδίζεται η συσσώρευση υδάτων και να μην πλημμυρίζουν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακάλυψη αυτή αλλάζει δραματικά όσα γνωρίζαμε για το τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο και το πότε ξεκίνησε η διαδικασία αστικοποίησης στο Ισραήλ» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι διευθυντές της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Άλλη μια σημαντική ανακάλυψη στην πόλη είναι ένας ναός που οι πρώτες μελέτες και αναλύσεις των υλικών του δείχνουν ότι υπήρχε εκεί δύο χιλιάδες έτη νωρίτερα από ό,τι η πόλη. Όπως φαίνεται, η πόλη κτίσθηκε εκεί όπου βρισκόταν για αιώνες ένας οικισμός μέρος του οποίου ήταν και αυτός ο ναός. Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν τώρα νέες ανασκαφές με στόχο να εντοπίσουν ευρήματα του συγκεκριμένου οικισμού.