311
Καλλιτεχνική απεικόνιση του μικροσκοπικού ιπτάμενου δεινοσαύρου | AN Zhixin / Los Angeles Natural History Museum

Εντοπίσθηκε δεινόσαυρος μέσα σε κεχριμπάρι!

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2020, 14:12
Καλλιτεχνική απεικόνιση του μικροσκοπικού ιπτάμενου δεινοσαύρου
|AN Zhixin / Los Angeles Natural History Museum

Εντοπίσθηκε δεινόσαυρος μέσα σε κεχριμπάρι!

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2020, 14:12

Πολύ συχνά εντοπίζονται παγιδευμένοι μέσα σε κεχριμπάρια διαφόρων ειδών οργανισμοί, έντομα ακόμη και ζώα που ζούσαν στο πολύ μακρινό παρελθόν. Κανείς δεν περίμενε όμως ότι θα εντοπίζαμε σε ένα κεχριμπάρι ένα… δεινόσαυρο. Η Μιανμάρ είναι γεμάτη από κεχριμπάρια τα οποία κρύβουν στο εσωτερικό τους πανάρχαια όντα και πολύ συχνά οι ερευνητές εντοπίζουν στην ασιατική χώρα τέτοια κεχριμπάρια. Αυτή την φορά όμως η ανακάλυψη πραγματικά εκπληκτική. Μέσα σε ένα κεχριμπάρι που εντοπίστηκε στην βόρεια Μιανμάρ υπήρχε το κρανίο ενός μικροσκοπικού ζώου που ζούσε πριν από περίπου 99 εκ. έτη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent, το κρανίο ανήκει σε ένα μικροσκοπικό δεινόσαυρο και πιο συγκεκριμένα στο μικρότερο σε μέγεθος είδος δεινοσαύρου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται μάλιστα για ένα ιπτάμενο είδος δεινοσαύρου που ονομάστηκε Oculudentavis khaungraee. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το «δεινοσαυροπουλάκι» είχε μέγεθος παρόμοιο με το μικρότερο πτηνό που ζει σήμερα στην Γη, ένα κολιμπρί που φτάνει σε μήκος τα πέντε εκατοστά.

Μέσα στο εικονιζόμενο κεχριμπάρι κρυβόταν για 99 εκ. έτη το κρανίο του μικρότερου δεινοσαύρου που γνωρίζουμε (Lida Xing)

Στο κεχριμπάρι υπάρχει το καλοδιατηρημένο κρανίο του δεινόσαυρου το οποίο επέτρεψε στους ερευνητές να ανασυνθέσουν τα χαρακτηριστικά του. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ο δεινόσαυρος αυτός έφτανε σε μήκος τα πέντε εκατοστά και είχε βάρος 30 γρμ. Διέθετε 100 κοφτερά κωνικά δόντια και πιθανότατα κυνηγούσε έντομα για να τραφεί. Από την ανατομία του κρανίου του το πλάσμα αυτό φαίνεται πώς τα μάτια του προεξείχαν από το κεφάλι του και κοιτούσαν προς τα πλάγια χαρακτηριστικά που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά σε άλλο ζώο. Όμως οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ον αυτό διέθετε εξαιρετική όραση. H μελέτη του μικροσκοπικού δεινοσαύρου αναμένεται να ρίξει νέο φως στην σχέση των δεινοσαύρων με τα σημερινά πτηνά τα οποία σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία κατάγονται από εκείνους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...