266
Η είσοδος από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Brendan McDermid

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από το φάρμακο της Regeneron

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 18:31
Η είσοδος από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Brendan McDermid

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από το φάρμακο της Regeneron

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 18:31

Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε περίπου 800 ασθενείς ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) η εταιρεία Regeneron.

Η εταιρεία παράγει ως απάντηση στην Covid-19 ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, το οποίο χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες στα πρώτα στάδια της νόσου. Πρόκειται για ένα από τα φάρμακα που χορηγήθηκε και στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας, όπως γράφει το Reuters, το πειραματικό φάρμακο REGN-COV2 μείωσε στο 57% τις επισκέψεις ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν είχαν τόσο σοβαρά συμπτώματα, ώστε να διακομισθούν για νοσηλεία.

Μάλιστα, αυτό που το κάνει ακόμη πιο αισιόδοξο, είναι ότι η μείωση παρατηρήθηκε στο 72% των ατόμων με έναν ή περισσότερους δείκτες κινδύνου (υποκείμενα νοσήματα), όπως ηλικία άνω των 50 ετών, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολική νόσος, πνευμονική, ηπατική, νεφρική νόσο ή ανοσοκαταστολή.

Τα δεδομένα δεν πέρασαν ακόμη από διασταυρούμενο έλεγχο για να δημοσιευτούν σε επιστημονική επιθεώρηση, όμως έρχονται να επιβεβαιώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δημοσιευμένης κλινικής δοκιμής, η οποία είχε καταδείξει ότι η θεραπεία μείωνε τα επίπεδα του ιικού φορτίου σε άτομα με Covid-19 και βελτίωνε τα συμπτώματα σε όσους δεν χρειάζονταν νοσηλεία τις πρώτες ημέρες εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

«Ενθαρρυντικά νέα, ειδικά για τη θεραπεία των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα. Να θυμόμαστε πως τα αποτελέσματα είναι ανακοίνωση της εταιρείας και όχι επιστημονική δημοσίευση, πως η παραγωγή επαρκών δόσεων θα είναι χρονοβόρα και πως θα υπάρξουν λίγες δόσεις διαθέσιμες τους πρώτους μήνες του 2021. Επιπλέον, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με περισσότερους ασθενείς και αισιοδοξούμε τα αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από την κλινική μελέτη RECOVERY», σχολιάζει Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής υγείας στο London School of Economics.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...