Μία γυναίκα περπατά στο κέντρο του Σικάγο, με φόντο το παγωμένο ποτάμι, που διασχίζει το κέντρο της πόλης | REUTERS
Επικαιρότητα

Εντεκα νεκροί στις ΗΠΑ από το πολικό ψύχος – Μείον 60 βαθμοί στη Μινεσότα!

Συνεχίζεται και σήμερα το πρωτοφανές μετεωρολογικό φαινόμενο με τον παγωμένο αέρα που κατέφθασε από τον Αρκτικό Κύκλο. Από αύριο, θα αρχίσει η άνοδος της θερμοκρασίας
Protagon Team

Εντεκα άτομα έχουν πεθάνει μέχρι τώρα λόγω των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις ΗΠΑ. Στο Σικάγο, το θερμόμετρο έχει φτάσει τους  -30 βαθμούς, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1985, ενώ σε ένα σημείο της Μινεσότα, κόντεψε να… σπάσει το θερμόμετρο αφού έδειξε -60 βαθμούς

Περισσότερα από 220 εκατ. άνθρωποι διαμένουν σε περιοχές, όπου τις τελευταίες μέρες, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Μόνο στην πολιτεία της Μινεσότα, δεκάδες άτομα πήγαν στα νοσοκομεία με κρυοπαγήματα και άλλα προβλήματα υγείας λόγω του πολικού ψύχους. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, αν μείνει κάποιο σημείο του δέρματος εκτεθειμένο στον αέρα, κινδυνεύει να παγώσει σε ελάχιστα λεπτά.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους πολίτες να μην μιλάνε και να μην παίρνουν βαθιές ανάσες σε εξωτερικούς χώρους προκειμένου να μην κουράζουν τους πνεύμονες. Μεγάλος είναι επίσης, ο κίνδυνος υποθερμίας για ανθρώπους και ζώα.

Βάζοντας φωτιά στις ράγες των τρένων για να λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι αρχές στο Σικάγο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την «πολική δίνη» που εξακολουθεί να πλήττει τις μεσοδυτικές πολιτείες στις ΗΠΑ.

Ο παγερός αέρας που κατέβηκε από τον αρκτικό κύκλο και κατευθυνόταν στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ περισσότερες από 2.700 πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες που έλαβαν ήδη από την Δευτέρα την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το ψύχος, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες, που δεν έχουν ξαναδεί στη ζωή τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «CBS», χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χθες χωρίς θέρμανση στη Μινεάπολη εξαιτίας προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Εξαιτίας του πολικού ψύχους, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και το Ιλινόις.

Πάντως, από αύριο, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και μέχρι τη Δευτέρα, το θερμόμετρο θα ανέβει στους 10 βαθμούς Κελσίου στο Σικάγο.