639
Ρωσόφιλοι αυτονομιστές μπαίνουν στο Λισιτσάνσκ με τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Οι Ουκρανοί είχαν φύγει από την περιοχή τρεις ημέρες νωρίτερα και αφού είχαν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο ρωσικό στράτευμα | REUTERS/Alexander Ermochenko

Εντεκα εβδομάδες για 30 χιλιόμετρα: η επώδυνη «επέλαση» των Ρώσων στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 12:00
Ρωσόφιλοι αυτονομιστές μπαίνουν στο Λισιτσάνσκ με τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Οι Ουκρανοί είχαν φύγει από την περιοχή τρεις ημέρες νωρίτερα και αφού είχαν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο ρωσικό στράτευμα
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Εντεκα εβδομάδες για 30 χιλιόμετρα: η επώδυνη «επέλαση» των Ρώσων στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 12:00

Οι Ουκρανοί στρατιώτες εξαπάτησαν τους Ρώσους, επί τρεις μέρες τους έκαναν να πιστεύουν ότι βρίσκονταν ακόμα στο Λισιτσάνσκ ενώ, αντιθέτως, είχαν ήδη φύγει, λένε οι πηγές μου. Οι Ρώσοι χρειάστηκαν τρεις μέρες για να το συνειδητοποιήσουν και αυτό λέει πολλά για το πώς εξελίχθηκε η μάχη», είπε στον Ντανιέλε Ραϊνιέρι, απεσταλμένο της La Repubblica στο Κίεβο ο ουκρανός συνταγματάρχης και στρατιωτικός αναλυτής Σερχίι Χράμπσκι.

«Τώρα ο Πούτιν συγχαίρει την ομάδα του για τη νίκη, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση που θυμίζει την ιστορία του αλάνθαστου ιάπωνα τοξότη. Την γνωρίζετε; Υπήρχε αυτός ο ιάπωνας τοξότης που υποστήριζε ότι πετύχαινε πάντα το στόχο του και δεν έκανε ποτέ λάθος, έως ότου οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονταν πως πρώτα έριχνε το βέλος και μετά καθόριζε τον στόχο γύρω από το σημείο που είχε πληγεί από το βέλος», συμπλήρωσε.

Ο ιταλός δημοσιογράφος υπογραμμίζει πως ο ουκρανός στρατιωτικός είναι μεροληπτικός, αναγνωρίζοντας, όμως, πως δεν θα μπορούσε να μην είναι. Κατά τη συνομιλία τους του παρουσίασε συνοπτικά τη «στρατηγική της υγρής ζάχαρης» που εφαρμόζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο Λισιτσάνσκ. «Ξέρετε πώς απαλλασσόμαστε από τα μυρμήγκια στον κήπο; Βάζουμε λίγο νερό με ζάχαρη σε διάφορα σημεία, ούτως ώστε τα μυρμήγκια να μαζεύονται όλα σε αυτά τα σημεία και να τα ξεφορτωνόμαστε ευκολότερα.”

Ουκρανικός εκτοξευτής πυραύλων τύπου BM-21 Grad επί το έργον… REUTERS/Gleb Garanich

Με λίγα λόγια οι Ουκρανοί κράτησαν τις θέσεις τους σε εκείνη την περιοχή του Ντονμπάς όσο ήταν απαραίτητο για να καταφέρουν βαριά πλήγματα στο εχθρό, ακολουθώντας μια στρατηγική φθοράς των ρωσικών δυνάμεων. «Εχουν υποστεί απώλειες μεταξύ 20 και 30%, πολλά τμήματα δεν είναι πλέον λειτουργικά. Ο πρόεδρος Πούτιν χαιρετίζει τη νίκη και δηλώνει ότι οι μονάδες που συμμετείχαν στη μάχη τώρα πρέπει να ξεκουραστούν για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Οι άλλες συνεχίζουν να επιτίθενται σύμφωνα με το σχέδιο», σημείωσε ο ουκρανός στρατιωτικός.

«Βαρύ τίμημα για κάθε χιλιόμετρο»

Ωστόσο κρίνοντας αντικειμενικά, η άλωση του Λισιτσάνσκ και του Σεβεροντονέτσκ, πριν από μία εβδομάδα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θρίαμβο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Προχωρούν αλλά το τίμημα που καταβάλλουν για κάθε χιλιόμετρο είναι πολύ βαρύ. Χάνουν άνδρες και με ρυθμό που δεν επιτρέπει την αντικατάστασή τους και αναγκάζονται να αναθεωρούν τα σχέδιά τους κάθε μήνα. Οταν άρχισε η επιχείρηση για την κατάληψη του Ντονμπάς την 18η Απριλίου, οι Ρώσοι έλεγχαν ήδη το 95% της περιοχής του Λουγκάνσκ. Τώρα μπορούν να ανακοινώσουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το υπόλοιπο 5% – που αντιστοιχεί σε περίπου τριάντα χιλιόμετρα προόδου μέσα σε δυόμισι μήνες», εξηγεί ο Ντανιέλε Ραϊνιέρι. Την ίδια περίοδο οι Ουκρανοί ανάκτησαν διπλάσια εδάφη, στο Χάρκοβο και στα νότια κοντά στη Χερσώνα.

Για τη δεύτερη φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, μετά την αποτυχημένη πολιορκία του Κιέβου, οι Ρώσοι προετοίμασαν το σχέδιο της επίθεσης με κάθε λεπτομέρεια. Οι δυνάμεις τους είχαν συγκεντρωθεί σε μόνο μία περιοχή, παρατάσσοντας για τη μεγάλη μάχη εξαπλάσιο αριθμό ανδρών και δεκαπλάσιο αριθμό πυροβόλων από τον ουκρανικό στρατό.

Ρωσόφιλος αυτονομιστής με ρέπλικα σοβιετικού λαβάρου στην πύλη του Λισιτσάνσκ | REUTERS/Alexander Ermochenko

Στόχος των Ρώσων ήταν να περικυκλώσουν τις καλύτερες μονάδες του ουκρανικού στρατού, περικλείοντας ολόκληρο το Ντονμπάς. Τελικά κατάφεραν να περικυκλώσουν μερικώς μόνον το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ, δίχως, όμως, να σπάσουν τις γραμμές των Ουκρανών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους συντονισμένα και μυστικά έπειτα από σχετική διαταγή.

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram πως η ρωσική εκστρατεία στο Ντονμπάς δεν πέτυχε τον σκοπό της ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ούτε ηττήθηκαν ούτε εκδιώχθηκαν από την περιοχή. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ρωσικός στρατός αδυνατεί να επικρατήσει παρά τη σημαντική συνδρομή των τοπικών δυνάμεων και των μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων που επιχειρούν στην Ουκρανία, επικρίνοντας το Κρεμλίνο επειδή συνεχίζει να κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αντί για πόλεμο, και αρνείται να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...