738
Στιγμιότυπο από την ημερήσια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αποφάσεις στο Μαξίμου: Κλείνουν τα σύνορα – Επικοινωνία Μητσοτάκη και Ιερώνυμου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2020, 14:21
Στιγμιότυπο από την ημερήσια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αποφάσεις στο Μαξίμου: Κλείνουν τα σύνορα – Επικοινωνία Μητσοτάκη και Ιερώνυμου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2020, 14:21

Υπό νέο πρίσμα εξετάστηκε η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη σύσκεψη της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ελήφθησαν νέα, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, μέτρα θωράκισης της χώρας και αποκλεισμού της από χειρότερα πληττόμενα κράτη (Ιταλία και Ισπανία), ενώ αποφασίστηκε και η αυστηροποίηση των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς που έχουν ήδη επιβληθεί.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεχωριστό θέμα αποτέλεσε κατά τα φαινόμενα και η εικόνα των εκκλησιών: αρκετές γέμισαν με πολύ κόσμο στις λειτουργίες της Κυριακής παρά τις συστάσεις για το αντίθετο, ενώ η κρατική τηλεόραση δεν είχε πρόβλημα να δείξει (και να διαφημίσει) την τελετουργία της Θείας Κοινωνίας, κατά την οποία οι πιστοί μεταλαμβάνουν από το ίδιο κουτάλι.

Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε εκ νέου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον επικεφαλής της Εκκλησίας, οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.

Κατά τα άλλα υπήρξε μια νέα δέσμη μέτρων τόσο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, όσο και για τη θωράκιση της χώρας από το εξωτερικό.

Οπως ανέφεραν από το Μαξίμου, ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό.

Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν:

– Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.

– Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.

– Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

– Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.

– Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.

– Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.

– Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την αποφυγή του συνωστισμού σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.

Οπως τονίζεται από το Μαξίμου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της υγείας των πολιτών. Οφείλουν και οι πολίτες να δείξουν τη μέγιστη ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα, συμπληρώνεται.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Ακης Σκέρτσος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Επίσης μετείχαν μέσω βιντεοκλήσης ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ως γνωστόν βρίσκεται σε εθελοντική καραντίνα λόγω κρούσματος της συζύγου του, καθώς και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Κοσμοσυρροή στις εκκλησίες 

Στο μεταξύ, η Εκκλησία και μια μερίδα πιστών εξακολουθούν να κάνουν του κεφαλιού τους, αψηφώντας τις εκκλήσεις των ειδικών για τον κορονοϊό.

Παρά το γεγονός ότι το σύνολο, σχεδόν, της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας έχει αποφανθεί ότι ο κορονοϊός κολλάει με το σάλιο, πολλοί ήταν οι πιστοί που έσπευσαν το πρωί της Κυριακής στις εκκλησίες προκειμένου να κοινωνήσουν.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα πριν να είναι πολύ αργά.

Κάτι τέτοιο προανήγγειλε και ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα της Κυριακής».

«Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα το σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις εκκλησίες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι’ αυτόν τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες».

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και μένει να δούμε αν θα λάβει κάποια μέτρα ή αν θα εξακολουθεί να κρατά μια στάση που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...