508
Πλήθος που περίμενε να περάσει τα σύνορα με την Αλβανία | epirusnews

Ενταση σε μνημόσυνα για τον Κατσίφα στους Βουλιαράτες και στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2018, 15:18
Πλήθος που περίμενε να περάσει τα σύνορα με την Αλβανία
|epirusnews

Ενταση σε μνημόσυνα για τον Κατσίφα στους Βουλιαράτες και στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2018, 15:18

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία όπου πολλοί επιχείρησαν να μεταβούν στους Βουλιαράτες όπου τελέστηκε το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Οι αλβανικές Αρχές είχαν πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, προκαλώντας καθυστερήσεις λόγω των ελέγχων που διεξάγονταν.

Ενταση και προπηλακισμοί σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το μνημόσυνο του Κατσίφα τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες.

Παρέστησαν συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και  έλληνες μειονοτικοί από διάφορες περιοχές που συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του ενώ έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τον τάφο του.

Από την Παρασκευή τα μέτρα ασφαλείας της αλβανικής αστυνομίας ήταν δρακόντεια και είχαν στηθεί μπλόκα στους δρόμους τα οποία διενεργούσαν ελέγχους.

Στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς γίνονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους ήθελαν να φτάσουν στους Βουλιαράτες, μπλοκάροντας έτσι την είσοδο σε δεκάδες οχήματα.

Οι πολίτες που επέβαιναν σε αυτά προχώρησαν σε διαμαρτυρία, κατά τουριστικών λεωφορείων προερχόμενων από την Αλβανία που ήθελαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας.

Σύλληψη συνοδού βουλευτή

Η αλβανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του αστυνομικού συνοδού του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Γιόγιακα, επειδή έφερε το υπηρεσιακό του όπλο χωρίς να έχει την ειδική άδεια που εκδίδεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Γιόγιακας είχε μεταβεί στην Αλβανία για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Ο έλληνας αστυνομικός κρατείται στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα και αναμένεται να προσαχθεί τη Δευτέρα στον εισαγγελέα.

Ενταση στο Ηράκλειο

Συμπλοκές σημειώθηκαν και έξω από τον ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου επίσης τελέστηκε μνημόσυνο για τον ομογενή.

Έπειτα από την τελετή επικράτησε ένταση από αντιεξουσιαστές με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία που προχώρησε σε τουλάχιστον μια προσαγωγή. Υπήρξε και ένας αστυνομικός τραυματίας.

Υπήρξε μικροσυμπλοκή και το κλίμα φορτίστηκε όταν μία γυναίκα χτύπησε έναν από τους επικεφαλής αστυνομικούς που ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα, αναφέρουν τοπικά μέσα.

Από τον χώρο του ναού βγήκε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος που κατευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους αντιεξουσιαστές προκειμένου να τους εξηγήσει ότι η Εκκλησία δεν έχει θέση σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Επικράτησε τότε ένταση και υπήρξε  προπηλακισμός ακόμη και στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου που αποχώρησε πεζός, εισπράττοντας όμως ύβρεις από τους συγκεντρωμένους.

Συλλυπητήρια από τον Αναστάσιο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συλλυπήθηκε την οικογένεια Κατσίφα και την οικογένεια του εργάτη Πετρίτ Ζίλφα που δολοφονήθηκε στην Κέρκυρα, ανακοίνωσε η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

Ο ισχυρισμός ορισμένων αλβανικών ιστοσελίδων «είναι εντελώς αναληθής! Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συλλυπήθηκε και τις δύο οικογένειες. Την οικογένεια Ζίλφα στις 5 Δεκεμβρίου 2018», αναφέρεται.

«Όσοι ζουν από κοντά τα γεγονότα γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συμμετέχει με σεβασμό και στοργή στον πόνο των ανθρώπων και αντιμετωπίζει τα γεγονότα με διακριτική σιωπή παρά τις απειλές, τις οποίες κατά καιρούς δέχεται από εξτρεμιστικές ομάδες και των δύο χωρών. Οι καλώς πληροφορημένοι και αντικειμενικοί κύκλοι τόσο στην Αλβανία όσο και στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι επί 27 χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αγωνίζεται για την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ ανθρώπων και λαών», τονίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...