461
O σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είναι αντιπαθής στον λαό, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τις δημοτικές εκλογές | REUTERS/Juan Medina/File Photo

Ενοχλημένοι οι Ισπανοί από τους «αριστερισμούς» του Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 18:59
O σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είναι αντιπαθής στον λαό, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τις δημοτικές εκλογές
|REUTERS/Juan Medina/File Photo

Ενοχλημένοι οι Ισπανοί από τους «αριστερισμούς» του Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 18:59

Αυτή την Κυριακή στην Ισπανία διεξάγονται δημοτικές εκλογές οι οποίες θεωρούνται και πρόκριμα για τις εθνικές κάλπες (θα στηθούν αργότερα εφέτος). Εκτενές δημοσίευμα του Politico, επικεντρωμένο στον «ανοιχτά ομοφυλόφιλο» σοσιαλιστή δήμαρχο της Σεβίλλης Αντόνιο Μουνιόθ, ο οποίος εξυπακούεται ότι θέλει να επανεκλεγεί, αναφέρει πως οι σοσιαλιστές υποψήφιοι δήμαρχοι κινδυνεύουν να χάσουν τους τοπικούς θώκους επειδή ο 51 ετών σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι εξαιρετικά αντιπαθής στους Ισπανούς.

Ο Μουνιόθ μίλησε στον ιστότοπο, έδωσε πληροφορίες για τον εκσυγχρονισμό της συντηρητικής πόλης της Ανδαλουσίας, είπε ότι ο ίδιος προσπάθησε να αλλάξει το φολκλορικό προφίλ της, των ταυρομαχιών, των λιτανειών, των εκδηλώσεων φλαμένκο κ.λπ., χωρίς όμως να τις περιφρονεί. Μέχρι και η σειρά «Game of Thrones» πήγε εκεί και έκανε γυρίσματα, ο τουρισμός της περιοχής αυξήθηκε, ενώ τώρα το πλάνο του δημάρχου είναι «η εδραίωση της Σεβίλλης ως ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για την ‘‘πράσινη οικονομία’’ και την ‘‘ψηφιακή μετάβαση’’».

Το πρόβλημα του Μουνιόθ είναι ότι οι συντοπίτες του ψηφίζουν με βάση την πολιτική ταυτότητά τους αλλά και τη φήμη του κόμματός τους, και αυτή την περίοδο ο Σάντσεθ θεωρείται «πολωτική φιγούρα». Αν και τα πήγε καλά με τον κορονοϊό, αύξησε το ΑΕΠ και έριξε την ανεργία, συγκράτησε τα τιμολόγια ρεύματος κ.ά., η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Ισπανοί για την κυβέρνησή τους είναι αρνητική, έγραψε ο ιστότοπος. Τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ βρίσκονται 7 μονάδες πίσω από το Λαϊκό Κόμμα.

Πού οφείλεται αυτό; Κάποιοι εκτιμούν ότι ο λαός δεν εμπιστεύεται πλέον τον Σάντσεθ επειδή συνεργάστηκε με τους αριστεριστές Podemos σε κυβερνητικό επίπεδο. Συμβαίνει το εξής τραγελαφικό: οι πολιτικές της κυβέρνησης να περνούν στον κόσμο, αλλά ο Σάντσεθ να κρίνεται απορριπτέος. Και αυτή η αντιπάθεια του λαού προς το πρόσωπο του ισπανού πρωθυπουργού επηρεάζει και τις τοπικές κάλπες. Φυσικά, την υποδαυλίζει και το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο χαρακτηρίζει τον Σάντσεθ «εγωιστή, πρόθυμο να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας».

Εκτός αυτού, οι συντηρητικοί υπενθυμίζουν στους ισπανούς ψηφοφόρους τις εγκάρδιες σχέσεις της κυβέρνησης συνασπισμού με κόμματα και οργανώσεις που διακηρύσσουν τη διεκδίκηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας ορισμένων περιοχών της Ισπανίας. Ενα βασκικό κόμμα που έχει εντάξει στις γραμμές του πρώην μέλη της ΕΤΑ και τα κατέστησε υποψηφίους δημάρχους, έκανε έξαλλο το Λαϊκό Κόμμα. Στη Σεβίλλη, ο συντηρητικός αντίπαλος του Μουνιόθ, Χοσέ Λουίς Σαντς, διατυμπανίζει ότι «οι Σοσιαλιστές παραδόθηκαν στους κληρονόμους της ETA».

Οπως και άλλοι σοσιαλιστές υποψήφιοι, ο Μουνιόθ κατήγγειλε αυτή την πολεμική, τονίζοντας ότι είναι εντελώς άσχετη με τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί Ισπανοί, τα οποία πρωτίστως αφορούν τη στέγαση. Κάποιοι Σεβιλλιάνοι, λέει το ρεπορτάζ, δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον Μουνιόθ αν δεν ανήκε στο κόμμα του Σάντσεθ. Αν και τα πράγματα στη Σεβίλλη είναι εξισορροπημένα, 50-50, η απώλεια της πόλης, δηλαδή του μεγαλύτερου δήμου που ελέγχουν οι σοσιαλιστές, θα ήταν πλήγμα και για τον Σάντσεθ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...