983
Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής στο σημείο της επίθεσης | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – ήθελαν να σκοτώσουν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 07:41
Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής στο σημείο της επίθεσης
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – ήθελαν να σκοτώσουν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 07:41

Αθήνα είναι μια πόλη όπου ένας ένοπλος πλησιάζει πεζός ένα όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο φυλάσσει τα γραφεία ενός ιστορικού πολιτικού κόμματος και πυροβολεί αδιακρίτως. Με στόχο προφανώς να σκοτώσει. Και να τρομοκρατήσει. Και μετά αποχωρεί ανενόχλητος.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στις 6.20 π.μ. της Τρίτης εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που φρουρεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στην καρδιά της Αθήνας. Ενα… συμπέρασμα που θα πρέπει να μας το αναλύσει κάποια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από τον οποίο η αντιπολίτευση ζήτησε ήδη εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ένα άτομο πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών την ώρα αλλαγής της βάρδιας, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να τραυματιστεί στο πόδι, πιθανότατα από θραύσμα. Ο τραυματίας διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από την έρευνα που έγινε στο σημείο εντοπίστηκαν τρεις κάλυκες από όπλο καλάσνικοφ. Παράλληλα ξεκίνησε επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Κατά τον ΣΚΑΪ, οι αστυνομικοί υποψιάζονται την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ως υπαίτια για την επίθεση. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη για την ρίψη χειροβομβίδας, στις 9 Οκτωβρίου, κατά του φύλακα της πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τότε ελαφρά ένας αστυνομικός. Επίσης, τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» είχαν πυροβολήσει με καλάσνικοφ τα γραφεία της πρεσβείας του Μεξικού, στο κέντρο της Αθήνας.

Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τους πυροβολισμούς με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ανήμερα των Ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου του 2014.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να κρύβονται και ασύλληπτα μέλη του επιχειρησιακού πυρήνα του «Επαναστατικού Αγώνα», ή της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών», που δρουν υπό τη σκιά της σύλληψης της Πόλας Ρούπα.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε «ευθεία βολή από κοντινή απόσταση» και χαρακτήρισε την επίθεση «δολοφονική». Και όντως έτσι φαίνεται: Ο ένοπλος άνοιξε πυρ με στόχο την κλούβα των ΜΑΤ και προφανή στόχο να σκοτώσει.

192698
Η τρύπα που άνοιξε η σφαίρα στο παρμπρίζ του οχήματος της Αστυνομίας (INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετέβη στο 401 για να επισκεφτεί τον τραυματία αστυνομικό. Στη συνέχεια προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα.

Χτύπημα που είχε ως στόχο τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ίδιο το κόμμα μας ως θεσμό της Δημοκρατίας. Επισκέφθηκα τον αστυνομικό που ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Είναι ένας από εμάς. Η επίθεση εναντίον του αφορά όλους μας. 

» Οι δολοφόνοι έδρασαν και αποχώρησαν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της κυβέρνησης.

Η κατάσταση αυτή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα δε θα μείνουμε στις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι γνωστές και τις οποίες έχουμε καταγγείλει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα. Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να νικήσει τους αρνητές της».

Από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να καταδικάσουν τη «δολοφονική» όπως τη χαρακτήρισαν επίθεση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. «Τέτοιες ενέργειες δεν κάμπτουν το φρόνημα των ελληνικών Αρχών, που το τελευταίο διάστημα έχουν αποδείξει πως επιτελούν επιτυχώς το καθήκον τους. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού που πυροβολήθηκε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφέρει στον τραυματία αστυνομικό τις θερμότερες ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Από την πλευρά του, σε μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στον τραυματία.

Εντονη κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε η Ντόρα Μπακογιάνη, η οποία σε συνέντευξή της στονAlpha 989 τόνισε: «Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Εκφράζω την απόλυτη αλληλεγγύη μου στην κυρία Γεννηματά και τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουν οι πάντες ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Χαριλάου Τρικούπη και ότι είναι στόχος τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι αδιανόητο να απειλείται κάθε φορά ένα κοινοβουλευτικό κόμμα της ελληνικής δημοκρατίας. Εχουμε φτάσει στο σημείο να καίγονται τα λεωφορεία και να κατεβαίνει ο κόσμος από τα λεωφορεία, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού και των Ελλήνων φορολογουμένων Η πόλη αυτή χρειάζεται πολλά πράγματα. Αλλά μια ολόκληρη συνοικία της παραδομένη στην ανομία, δεν έχει υπάρξει ποτέ».

Παράλληλα ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισκέφθηκε στο 401 τον αστυνομικό και μετά δήλωσε:

«Η άνανδρη επίθεση, που σκοπό είχε την δολοφονία αστυνομικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι η πιο ακραία έκφραση της ανομίας στο κέντρο της Αθήνας, όπου – με την ανοχή της πολιτείας και ενέργειες όπως η κατάργηση της δύναμης ΔΕΛΤΑ – έχει επιβληθεί άβατο.  Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να επιβάλει το Νόμο και την τάξη παντού, χωρίς εκπτώσεις σε άβατα και άσυλα. Κάτι που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να υπάρξει καμία ολιγωρία και αναβλητικότητα. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας εκφράζω τη συμπαράστασή μας στους αστυνομικούς που δέχθηκαν την άνανδρη αυτή επίθεση. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον Ειδικό Φρουρό, που τραυματίστηκε και από τύχη δεν έχασε τη ζωή του από τις σφαίρες αδίστακτων εγκληματιών».

Το ΚΚΕ επίσης καταδίκασε την επίθεση: «Πρόκειται για ενέργεια που δημιουργεί ερωτηματικά για τους δράστες και τις επιδιώξεις αυτής της επίθεσης. Το ΚΚΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία αστυνομικό».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έγραψε στο Twitter: «Εχει παγωνιά, το ξέρω. Πολλοί δεν έχουν πάει στη δουλειά. Κάποιος όμως να ειδοποιήσει τον κ. Τόσκα ότι τώρα βγήκαν και καλάσνικοφ στο κέντρο».

Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, όπως και ταχεία ανάρρωση στον τραυματία, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...