291
Το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μαρία, όπως φαίνεται από το Διάστημα | NASA

Ενισχύθηκε ο τυφώνας Μαρία: Θα πλήξει την Καραϊβική με 195 χλμ./ώρα

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 20:01
Το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μαρία, όπως φαίνεται από το Διάστημα
|NASA

Ενισχύθηκε ο τυφώνας Μαρία: Θα πλήξει την Καραϊβική με 195 χλμ./ώρα

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 20:01

Σχηματίστηκε το Σάββατο και ξεκίνησε ως τροπική καταιγίδα, που στροβιλιζόταν πάνω από τον δυτικό Ατλαντικό. Ομως, όσο περνούσαν οι ώρες αναβαθμίστηκε σε τυφώνα.

Η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 195 χλμ. την ώρα πλέον και κινείτο προς τις ίδιες περιοχές που ακόμη μετρούν τις πληγές τους έπειτα από το καταστροφικό και φονικό πέρασμα του τυφώνα Ιρμα. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται, μέχρι να πλήξει τα πρώτα νησιά.

Η πορεία του νέου τυφώνα δείχνει ότι θα βρεθεί κοντά σε πολλά από τα νησιά που διέλυσε ο προηγούμενος και κινείτο προς το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή. Προειδοποιήσεις είχαν εκδοθεί ήδη για τη Γουαδελούπη, τα Σεντ Κιτς και Νέιβις, το Μοντσεράτ και τη Μαρτινίκα, μεταξύ άλλων. Το γαλλικό νησί, η Μαρτινίκα, είχε τεθεί σε «βιολετί συναγερμό», το ανώτατο επίπεδο συναγερμού με βάση το οποίο όλοι οι κάτοικοι θα έπρεπε να κλειστούν σε ασφαλή σπίτια ή καταφύγια και να μην κυκλοφορούν έξω.

Όλα αυτά επειδή ο τυφώνας αναμενόταν ότι θα περνούσε «πάρα πολύ κοντά» από τις ακτές της Μαρτινίκας και το Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ προειδοποιούσε για «επικίνδυνες πλημμύρες» και «καταστροφικά κύματα». Η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβαινε μέχρι και κατά 2,7 μέτρα πάνω από το φυσιολογικό.

Ο νέος τυφώνας αναμενόταν ότι θα περνούσε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη σε απόσταση 100-150 χιλιομέτρων από τα νησιά Αγιος Μαρτίνος και Αγιος Βαρθολομαίος που χτυπήθηκαν σκληρά από τον τυφώνα Ιρμα την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις την Τετάρτη ο τυφώνας Μαρία θα είναι στο Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους.

Η «Μαρία» προσεγγίζει το ανατολικό τμήμα της Καραϊβικής δύο εβδομάδες αφότου ο κυκλώνας Ιρμα σάρωσε την περιοχή προτού κατευθυνθεί προς τη Φλόριντα. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους μισούς στην Καραϊβική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...