248
|

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 17 Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 15:14

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 17 Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 15:14

Το αργότερο μέχρι τις 17 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων.

Λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων ακινήτων οι εκτιμητές θα προχωρήσουν στην εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν και σε κάποιες θα μειωθούν, ειδικά για τα παλαιά ακίνητα άνω των 25-30 ετών.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η παράδοση των εισηγήσεων γίνεται τμηματικά. Οι εκτιμητές υποχρεούνται να παραδώσουν το 50% του συνόλου των εισηγήσεων στις 21 Φεβρουαρίου και το υπόλοιπο 50% μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Οι τιμές τις οποίες θα εισηγηθούν οι εκτιμητές, θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.

Ταυτόχρονα αναμένεται να δοθούν και τα στοιχεία για τα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα σε περίπου 3.000 περιοχές.

Για πρώτη φορά δεκάδες χιλιάδες ακίνητα θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσού που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ κατά 400-500 εκατ. ευρώ.

Ηδη, όπως γράφει η «Καθημερινή», στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά), αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων, η οποία θα είναι της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...