508
Aνεμογεννήτριες «φυτεμένες» μέσα στον Ατλαντικό, δίπλα στις βόρειες πορτογαλικές ακτές, διακρίνονται μέσα από ένα τουριστικό σκάφος | Hugo Amaral/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Πράσινη ενέργεια: Κάν’ το όπως το έκαναν οι Πορτογάλοι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2022, 23:00
Aνεμογεννήτριες «φυτεμένες» μέσα στον Ατλαντικό, δίπλα στις βόρειες πορτογαλικές ακτές, διακρίνονται μέσα από ένα τουριστικό σκάφος
|Hugo Amaral/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Πράσινη ενέργεια: Κάν’ το όπως το έκαναν οι Πορτογάλοι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2022, 23:00

Η Πορτογαλία είναι αυτή τη στιγμή μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να αντεπεξέλθουν πιο άνετα στις απαιτήσεις της δρομολογημένης από την Κομισιόν μετάβασης στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία». Δεσμευμένη να καλύψει έως το 2026 το 80% της ηλεκτροπαραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η Πορτογαλία ήδη έχει κλείσει δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα (το 2021) και έχει καταφέρει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ σε ποσοστό 60%.

Στα γενικότερα ενεργειακά πλεονεκτήματα της Πορτογαλίας, τα οποία σχετίζονται και με τη γεωγραφική θέση της στο νοτιοδυτικό άκρο της Γηραιάς Ηπείρου, περιλαμβάνονται τα εξής: σε αντίθεση με τους περισσότερους εταίρους της στο κλαμπ των Βρυξελλών, η ίδια δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν εισάγει ρωσικό αργό από το 2020, ενώ εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νιγηρία και από τις ΗΠΑ.

Το «φαεινό παράδειγμα» της Πορτογαλίας προέβαλε ο Λούκα Αντζελίνι στην Corriere della Sera καθώς καταπιάστηκε με τις ιταλικές ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα της αποθήκευσης και μεταφοράς της παραγόμενης από τις ΑΠΕ ενέργειας. Η αποθήκευση και μεταφορά σε δίκτυο της ενέργειας των ΑΠΕ είναι κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, αφού οι ιταλοί ειδικοί μιλούν περί κινδύνου «αναποτελεσματικότητας και μεγάλης σπατάλης» σε περίπτωση που η παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια «δεν χρησιμοποιείται όταν λάμπει ο ήλιος» ή και το αντίθετο: «όταν υπάρχει ανάγκη ενεργειακής κάλυψης μεν, όμως δεν φυσάει αέρας ή δεν υπάρχει ηλιοφάνεια».

Το θέμα είναι άμεσης αντιμετώπισης και για την Ιταλία, έτσι οι ειδικοί της υπολόγισαν τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια υπό το πρίσμα όχι μόνο της ανάγκης για βιομηχανική παραγωγή και γενική ηλεκτροδότηση, αλλά και της ανάγκης για την κίνηση των οχημάτων, τα οποία υποχρεωτικώς οδηγούνται στην ηλεκτροκίνηση. Τα νούμερα είναι μεγάλα. Οι ειδικοί και η Corriere συμφώνησαν ότι το πορτογαλικό παράδειγμα πρέπει να τους εμπνεύσει ώστε να τα καταφέρουν και αυτοί. Το συμπέρασμά τους είναι ότι εφ’ όσον η Ιταλία σκοπεύει να αυξήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία μέσω εναλλακτικών πηγών, πρέπει να λάβει μέτρα υπέρ της αποθηκευτικής ικανότητας των ΑΠΕ.

«Νικητής το κράτος»

Να τι έκαναν οι Πορτογάλοι. Τα αποτελέσματα της κρατικής δημοπρασίας, που διενεργήθηκε το 2020 και αφορούσε την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην αγορά των φωτοβολταϊκών, ξεπέρασαν και τις καλύτερες προσδοκίες. Η δημοπρασία ήταν η πρώτη του είδους της που ζήτησε προσφορές υπό τον όρο της αποθήκευσης. Οι νικητές του διαγωνισμού μπορούσαν να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια και υπηρεσίες αποθήκευσης, με αντάλλαγμα έκπτωση στο τίμημα της δημοπρασίας. Σήμερα, λοιπόν, και για την περίοδο ισχύος της σύμβασης (που είναι 15ετής) οι εταιρείες παραγωγής λαμβάνουν και θα λαμβάνουν πάγια πληρωμή για την παροχή ενέργειας και για τις υπηρεσίες αποθήκευσης, ενώ θα αποζημιώνουν σε περίπτωση που η τιμή αγοράς υπερβαίνει την τιμή δημοπρασίας.

Χάρις σε αυτήν την πορτογαλική λύση οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας παρέχουν και την απαιτούμενη αποθήκευση στο σύστημα με αντάλλαγμα τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του δικτύου, ενώ συγχρόνως απορροφούν και το κόστος διακύμανσης των τιμών. «Ο πραγματικός νικητής είναι το κράτος» έγραψε ο Αντζελίνι. Αν η Ιταλία, ή όποια άλλη χώρα της Ενωσης, επιθυμεί την ενεργειακή μετάβαση με όρους ασφαλείας, «πρέπει να λάβει μέτρα υπέρ της δημιουργίας της απαραίτητης αποθηκευτικής ικανότητας, προσφέροντας στους μεγάλους φορείς επαρκή κίνητρα για την ανάπτυξή τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...