Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Λοζάνη, κάνοντας έναν απολογισμό των παρασκευιάτικων κινητοποιήσεων για το κλίμα | Reuters
Επικαιρότητα

Ενας χρόνος «Παρασκευές για το Μέλλον» – Ο απολογισμός από την Γκρέτα

Το κίνημα που ξεκίνησε η 16χρονη Τούνμπεργκ είχε τόσο μεγάλη επίδραση ώστε επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο, αγρότες, νέοι, ακόμη και η γερμανική πολιτική ηγεσία, δείχνουν να κινούνται προς την επιθυμητά οικολογική κατεύθυνση
Protagon Team

Ηταν μία ημέρα του Αυγούστου του 2018 όταν έπειτα από έναν καύσωνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ που έπληξε τη Βόρεια Ευρώπη και από τις δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις γης στη Σουηδία, μια 15χρονη μαθήτρια αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Την Δευτέρα 20 Αυγούστου η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν πήγε στο σχολείο και κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο κρατώντας ένα πανό με συνθήματα που είχε γράψει η ίδια με μαρκαδόρο, με τους περαστικούς να την κοιτάνε με έκπληξη.

Και την επόμενη Παρασκευή, στις 24 του μήνα το ίδιο.

Και για πολλές Παρασκευές μετά, πάλι το ίδιο, με χιόνι, βροχή, αέρα.

Μέχρι που μερικοί συμμαθητές της αποφάσισαν να την ακολουθήσουν.

Και μπορεί αρχικά οι γονείς της να προσπάθησαν να την αποτρέψουν, ωστόσο στην πορεία πείστηκαν για την αγνότητα των προθέσεών της.

Και όχι μόνο αυτοί, αλλά έναν ακριβώς χρόνο μετά, εκατομμύρια έφηβοι σε όλον τον κόσμο πήραν την σκυτάλη από την Γκρέτα και βγήκαν κάθε Παρασκευή στους δρόμους της υφηλίου απαιτώντας ένα καλύτερο και πιο φιλικά οικολογικό μέλλον για τη γενιά τους.

Το κίνημα που ξεκίνησε η 15χρονη ονομάστηκε «Παρασκευές για το Μέλλον» και είχε τόσο μεγάλη επίδραση ώστε πριν από μερικές εβδομάδες έγινε γνωστό πως στα τέλη του έτους θα είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης – μόλις στα 16 της χρόνια.

Οπως σημειώνει το Spiegel, η υποστήριξη για το κίνημα υπήρξε σημαντική, με 26.800 επιστήμονες και ερευνητές να το υποστηρίζουν πλέον ένθερμα.

Στο μανιφέστο τους, οι «Επιστήμονες για το Μέλλον» δηλώνουν ότι «ως επιστήμονες και μελετητές υποστηρίζουμε έντονα το αίτημά τους για ταχεία και αποφασιστική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Παρόμοιες ομάδες έχουν επίσης ιδρυθεί σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη, όπως 900 βιοκαλλιεργητές, κυρίως από τη Γερμανία, οι οποίοι αποκαλούνται «Αγρότες για το Μέλλον».

«Είναι επίσης αισιόδοξο το ότι δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι ‘Παρασκευές για το Μέλλον’ έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από 300.000 ευρώ σε δωρεές στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό της οργάνωσης. Ο οργανισμός συγκέντρωσε επίσης 60.000 ευρώ σε ειδικό λογαριασμό που έχει συσταθεί για παροχή νομικής βοήθειας» αναφέρεται το άρθρο.

Οπότε, έναν χρόνο μετά, ήρθε και η ώρα του απολογισμού από την ίδια την εμπνεύστρια του κινήματος:

«Νομίζω πως το μεγαλύτερο επίτευγμα του κινήματος είναι ότι κινητοποίησε εκατομμύρια νέους αλλά και το ότι έγινε τόσο γνωστό που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που μιλάμε και αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση» τόνισε η Γκρέτα μιλώντας προ ημερών στο Ντόρτμουντ, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής συνόδου του κινήματος «Παρασκευές για το μέλλον», επισημαίνοντας πάντως πως «μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα».

Τα ίδια επανέλαβε πριν από μερικές ώρες και στην άλλη σύνοδο του κινήματος, στη Λοζάνη της Ελβετίας, εκεί όπου οι νέοι ακτιβιστές έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν την πολιτική τους αλλά και να βρουν τα κατάλληλα εργαλεία για να προωθήσουν τον σκοπό τους.

«Πολιτικοί και άνθρωποι της εξουσίας υπόσχονται και λένε ότι ακούν τους νέους. Ακούν τους μαθητές που διαδηλώνουν και υπόσχονται ότι θα κάνουν τα πάντα. Αλλά ακόμη είναι μόνο λόγια» είπε η 16χρονη.

Για ένα πράγμα πάντως μπορεί να επαίρεται η Γκρέτα, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ: το ότι ανάγκασε ανθρώπους όπως την Ανγκελα Μέρκελ να ακούσουν τα αιτήματά της.

Η γερμανίδα καγκελάριος, λίγο προτού φύγει για τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές της, επεσήμανε πως θα επισπευστεί η συζήτηση του νέου περιβαλλοντικού προγράμματος της κυβέρνησης, η πρώτη δέσμη του οποίου αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του φθινοπώρου.

«Οι “Παρασκευές για το Μέλλον” ενθαρρύνουν την κυβέρνηση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει και σίγουρα επιταχύνουν τη διαδικασία λήψης νέων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος» είπε η Μέρκελ, με τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, να σιγοντάρει, προτείνοντας η προστασία του περιβάλλοντος «να περιληφθεί στο γερμανικό σύνταγμα ως δεσμευτική κρατική υποχρέωση».

Ανάμεσα στις προτάσεις που αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι ο Σέντερ είναι κίνητρα για τη δημιουργία νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών ενέργειας, κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, περιορισμό της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης και μείωση των πλαστικών.

Μετά απ’ όλα αυτά, η Γκρέτα κάθε άλλο παρά απογοητευμένη πρέπει να δηλώνει…