803
Προσεύχονται μετά την επίθεση, έξω από το τέμενος | REUTERS/Neil Hall

Ιμάμης προστάτευσε τον δράστη μετά την επίθεση έξω από το τέμενος στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2017, 07:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/06/2017 16:20
Προσεύχονται μετά την επίθεση, έξω από το τέμενος
|REUTERS/Neil Hall

Ιμάμης προστάτευσε τον δράστη μετά την επίθεση έξω από το τέμενος στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2017, 07:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/06/2017 16:20

Ενας 48χρονος άνδρας επιτέθηκε κατά μουσουλμάνων έξω από τέμενος, στο βόρειο Λονδίνο, αφού ολοκληρώθηκαν οι προσευχές του Ραμαζανίου. Λίγα λεπτά μετά, ένα μουσουλμάνος, ιμάμης σε γειτονικό τέμενος, έσωσε τη ζωή του δράστη!

Οπως περιέγραψε ο Μοχάμεντ Μαχμούτ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, μετά την επίθεση που πραγματοποίησε, ρίχνοντας φορτηγό σε πεζούς έξω από το τέμενος στο Φίνσμπουρι Παρκ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο δράστης ακινητοποιήθηκε από συγκεντρωμένους. Κάποιοι από το πλήθος τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν.

imamis
Ο ιμάμης Μοχάμεντ Μαχμούντ περιγράφει σε συνέντευξη Τύπου πώς έσωσαν τη ζωή του δράστη, μετά την επίθεση (REUTERS/Hannah McKay)

«Προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν με μπουνιές και κλοτσιές», είπε ο ιμάμης. «Με τη θέληση του Θεού καταφέραμε να σταματήσουμε κάθε είδους επιθέσεις που δεχόταν από κάθε προέλευση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι κατά τύχη περνούσε εκείνη την ώρα από το σημείο περιπολικό το οποίο σταμάτησαν οι ίδιοι. «Απομακρύναμε πολλούς από τον δράστη μέχρι να τον παραλάβει με ασφάλεια η Αστυνομία και να τον συλλάβει», είπε ο Μοχάμεντ.

Την ίδια ώρα, η βρετανική Αστυνομία χαρακτήριζε ως επίθεση κατά μουσουλμάνων το περιστατικό κατά τη διάρκεια του οποίου άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δέκα ακόμη τραυματίστηκαν. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσουν αν ο θάνατος του άνδρα προκλήθηκε από την επίθεση.

A man is led to a police van after a vehicle collided with pedestrians in the Finsbury Park neighbourhood of North London, Britain June 19, 2017, in this still image from video obtained from social media. Social media via REUTERS NO RESALES. NO ARCHIVES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Πλάνο από βίντεο που καταγράφει τη σύλληψη άνδρα που συνδέεται με την επίθεση(Social media via REUTERS)

Το περιστατικό -τέταρτο τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώνεται στη χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες- συνέβη όταν είχαν ολοκληρωθεί οι βραδινές προσευχές που παραδοσιακά γίνονται κατά τον μήνα του ραμαζανιού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όλα τα θύματα της επίθεσης είναι μουσουλμάνοι.

Ο οδηγός του φορτηγού, ένας άνδρας 48 ετών, συνελήφθη και, σύμφωνα με τον Guardian, νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους. Αργότερα μέσα στην ημέρα τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της δολοφονίας και της απόπειρας δολοφονίας, ενώ θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση. Δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, Κρεσίντα Ντικ, σχολίασε ότι το περιστατικό ήταν σαφώς «επίθεση κατά μουσουλμάνων». Παράλληλα, ο υπουργός Ασφαλείας, Μπεν Γουάλας, ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος δεν ήταν γνωστός στις βρετανικές Αρχές, χωρίς να δώσει επιπλέον στοιχεία.

2017-06-19T132455Z_1118952240_RC162AC9A1D0_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY
Μηνύματα κατά της ισλαμοφοβίας από ένα νεαρό κορίτσι, μουσουλμανικής πίστης, που ζει στο Λονδίνο (REUTERS/Kevin Coombs)

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το φορτηγό έκανε ελιγμούς για να πέσει πάνω στο πλήθος, το οποίο ήταν στο πεζοδρόμιο δίνοντας τις πρώτες βοήθειες σε έναν άνδρα που ήταν λιπόθυμος λόγω της νηστείας.

Μάρτυρας που ήταν στο σημείο είπε ότι οι παριστάμενοι ήταν αυτοί που εντόπισαν και ακινητοποίησαν τον οδηγό, ο οποίος αντιστάθηκε με κλοτσίες και γροθιές. Ο άνδρας φέρεται να έλεγε ότι θα σκοτώσει όλους τους μουσουλμάνους. Το Sky News παραθέτει μαρτυρίες ότι ένας ιμάμης από το τέμενος κατάφερε να προστατέψει τον οδηγό από τους εξαγριωμένους περαστικούς που τον ακινητοποίησαν και ήθελαν να τον λιντσάρουν.

Αν και κάποιοι αυτόπτες ανέφεραν ότι τρία άτομα βγήκαν από το φορτηγό και διέφυγαν αμέσως μετά την επίθεση, η αστυνομία αναφέρει, επιμένει ότι δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι στο όχημα.

Οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο και δύο δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου. Δεν υπάρχουν τραυματίες από μαχαίρι, αντίθετα από κάποιες πρώτες αναφορές.

2017-06-19T074838Z_1336399136_RC129ACD5D00_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY
Το βαν που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης (REUTERS/Neil Hall)

Την υπόθεση ερευνά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αν και για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για σκόπιμη ή τρομοκρατική επίθεση.

Ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση αντιμετωπίζεται το περιστατικό με το βαν, υπογράμμισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία θα προεδρεύσει της ομάδας ασφάλειας Cobra.

«Ποτέ δεν θα επιβιώσει αυτό το μίσος», είπε η πρωθυπουργός καταδικάζοντας την επίθεση σε μουσουλμάνους, κοντά στο σημείο της λατρείας τους. Επεσήμανε ότι το περιστατικό υπενθυμίζει ότι «η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός λαμβάνουν πολλές μορφές», τονίζοντας ότι «η αποφασιστικότητά μας να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι ίδια, όποιος κι αν είναι ο υπεύθυνος».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε από την πλευρά του «απόλυτα συγκλονισμένος» από αυτό το νέο περιστατικό.

2017-06-19T103453Z_1350540473_RC15F03F5680_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY
Μία γυναίκα αφήνει λουλούδια στο σημείο της επίθεσης, στη μνήμη του νεκρού και ως συμπαράσταση στα υπόλοιπα θύματα (REUTERS/Hannah McKay)

Σε μια πρώτη δήλωση για το περιστατικό, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας καταδικάζει το περιστατικό και υπογραμμίζει ότι «περιγράφεται ευρέως σαν τρομοκρατική επίθεση». Ο δράστης, προσθέτει το Συμβούλιο, «είχε κίνητρο την ισλαμοφοβία».

Το Φίνσμπουρι Παρκ είναι σε μικρή απόσταση από το γήπεδο της Αρσεναλ ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται το τέμενος το οποίο στο παρελθόν είχε συνδεθεί με τον εξτρεμιστή κληρικό Αμπού Χαμζά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...