703
Aγαλμα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στη Φλωρεντία | Shutterstock

Ενας, δύο, τρεις, τέσσερις και… δεκατέσσερις είναι οι Ντα Βίντσι!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 21:35
Aγαλμα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στη Φλωρεντία
|Shutterstock

Ενας, δύο, τρεις, τέσσερις και… δεκατέσσερις είναι οι Ντα Βίντσι!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 21:35

«Γεια σας! Ξέρετε, κατάγομαι από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Είμαι απόγονός του!»

Πώς θα σας φαινόταν μία σύσταση σαν αυτή, συνοδευόμενη και από ένα αινιγματικό υπομειδίαμα σαν της Τζοκόντας, ας πούμε; Περίεργη, τουλάχιστον, ε; Ομως θα μπορούσε να είναι και μία απολύτως ειλικρινής δήλωση, εφ’ όσον η γνωριμία σας θα αφορούσε έναν από τους 14 αμέσους απογόνους του αναγεννησιακού καλλιτέχνη. Διότι τόσοι εντοπίστηκαν εν ζωή στην Τοσκάνη της Ιταλίας κατόπιν επισταμένων ελέγχων και διασταυρώσεων στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοχεύει στον «εντοπισμό» του DNA του ίδιου του Ντα Βίντσι.

Ωστόσο η έπαρση είναι η μία πλευρά του νομίσματος, απολύτως κατανοητή βέβαια, αφού η άλλη πλευρά του μπορεί να είναι η συντριβή, η οποία είναι ακόμη πιο κατανοητή υπό συνθήκες: «Είναι τόσο συγκλονιστικό να ξέρεις ότι είσαι απόγονος του μεγάλου Ντα Βίντσι. Νιώθεις μεγάλη υπερηφάνεια, όμως η σύγκριση μαζί του σε κονταίνει» είπε στην Corriere della Sera ένας από τους προαναφερθέντες 14 απογόνους του Λεονάρντο, ο Μίλκον Βίντσι, 44 χρόνων.

Η αποκάλυψη περί της συγγενικής σχέσης των εν λόγω δεκατεσσάρων με τον maestro είναι αποτέλεσμα έρευνας και πολυετούς αναδίφησης σε αρχεία και ντοκουμέντα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Evolution. Το κείμενο τιτλοφορείται «Το νέο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Ντα Βίντσι για το DNA του Λεονάρντο. Οι πρόγονοι και οι απόγονοι σε άμεση αρσενική γραμμή μέχρι τη σημερινή 21η γενεά». Το υπογράφουν ο ιστορικός τέχνης Αλεσάντρο Βετσόζι και η ιστορικός Ανιέζε Σάμπατο.

Η Τζοκόντα πάντα στο Λούβρο, απτόητη από τον κορονοϊό – καρέ του περασμένου Μαΐου (EPA/YOAN VALAT)

Η έρευνά τους επισήμως μετρά λίγα χρόνια, αφού άρχισε το 2016. Ωστόσο ο Βετσόζι, ο οποίος μεγάλωσε στην πόλη Βίντσι της Τοσκάνης, είχε καταπιαστεί με τον εντοπισμό των απογόνων του Ντα Βίντσι ήδη από το 1973. Η συνεργασία του με τη Σάμπατο ξεκίνησε το 1993. Ολον αυτόν τον καιρό οι δυο τους «ξεψάχνισαν» 690 χρόνια Ιστορίας, έχοντας κατά νου τους την αυστηρή τεκμηρίωση των δεδομένων που αντλούσαν από διάφορες πηγές, ιδιωτικές και δημόσιες, προτού επικοινωνήσουν με τους απογόνους.

Η ιστορικός δήλωσε στα media ότι είναι πολύ χαρούμενη για τον καρπό της δουλειάς τους και για το γεγονός ότι χάρισαν χαρά σε 14 ανθρώπους και στις οικογένειές τους που είχαν παντελή άγνοια για την καταγωγή τους: «Ηταν σαν να ανακαλύπταμε, κομμάτι με το κομμάτι, το σχέδιο ενός χαμένου αρχαίου μωσαϊκού». Πλέον οι απόγονοι έχουν γίνει και οι ίδιοι συνεργάτες της ερευνητικής ομάδας, συλλέγοντας και επαληθεύοντας πληροφορίες και επικοινωνώντας με άλλα μέλη της ευρύτερης οικογενείας τους. Οι δύο ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για 225 άτομα συνολικά, τα οποία εκτείνονται σε βάθος 21 γενεών, αρχίζοντας από τον Μικέλε Λεονάρντο του 14ου αιώνα.

Πριν από μερικά χρόνια το ίδιο επιστημονικό δίδυμο είχε εντοπίσει 35 εν ζωή απογόνους, ωστόσο σε έμμεση γραμμή. Το άλμα του παρόντος συνίσταται στην ανακατασκευή του γενεαλογικού δέντρου από πατέρα σε γιο από το 1331 μέχρι σήμερα και στον εντοπισμό των 14 απογόνων άμεσης γραμμής. «Το 2016», είπε ο Βετσόζι, «είχαμε ήδη εντοπίσει 35 εν ζωή απογόνους του Λεονάρντο, όμως ήταν έμμεσοι απόγονοι, αποτέλεσμα παραλλήλων σχέσεων και στη γυναικεία γραμμή, όπως στην πιο γνωστή περίπτωση απ’ όλες, αυτήν του σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι. Οι τωρινοί 14 μπορούν να δώσουν πληροφορίες χρήσιμες για το DNA του Ντα Βίντσι, ιδίως για το χρωμόσωμα Υ το οποίο μεταδίδεται σε άνδρες απογόνους και παραμένει σχεδόν αμετάβλητο επί 25 γενιές».

Το ανδρικό χρωμόσωμα Υ

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι; «Το σημείο καμπής θα μπορούσε τώρα να προέλθει από τους αρσενικούς αμέσους απογόνους, που προέρχονται από τον πατέρα του, Σερ Πιέρο, και από αδελφό του, Ντομένικο. Αυτοί είναι εν ζωή, ηλικίας μεταξύ ενός έτους και 85 ετών, και δεν ζουν στο Βίντσι αλλά στις κοντινές περιοχές» είπε με ενθουσιασμό ο Βετσόζι. Το DNA αυτών των ανθρώπων θα αναλυθεί μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να εξυπηρετήσει την έρευνα της διεθνούς ομάδας «The Leonardo Da Vinci DNA Project».

Η σύγκριση του χρωμοσώματος Υ των εν ζωή αρσενικών απογόνων του Ντα Βίντσι με αυτό των προγόνων τους σε αρχαίους και σύγχρονους τάφους ενδέχεται να επαληθεύσει την αδιάσπαστη οικογενειακή γραμμή αλλά και να εντοπίσει τον δείκτη χρωμοσώματος Υ του ίδιου του Λεονάρντο. Μόλις εντοπιστεί το DNA του ενός και μοναδικού γίγαντα Ντα Βίντσι, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να διερευνήσουν το πώς και το γιατί της μεγαλοφυΐας του και όλων των αρετών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...